Reclamele te păcălesc, alimentele te îmbolnăvesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe produse care trec drept foarte sănătoase pot provoca, în timp, alergii sau cancer. Evitaţi lactatele, cerealele sau sucurile din fructe care conţin mai mult de trei ingrediente necunoscute.

Multe produse alimentare sunt prezentate ca fiind cele mai bune pentru sănătate. Însă unele dintre ele numai sănătoase nu sunt. Consumate frecvent, pot duce la alergii, obezitate, hipertensiune, boli cardiovasculare sau cancer, avertizează medicii.

În acest sens, o atenţie deosebită trebuie acordată lactatelor, cerealelor, sucurilor carbogazoase din fructe şi uleiului din floarea-soarelui.

Dacă nu înţelegeţi trei componente de pe etichetă, renunţaţi să mai achiziţionaţi produsul, atrage atenţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Iaurtul cu fructe, sursă de alergii

Iaurtul protejează împotriva bolilor de inimă şi a colonului iritabil. Însă toate aceste beneficii sunt aduse organismului numai de către iaurtul natural. Cel pe a cărui etichetă scrie „arome natural identice” nu este decât o păcăleală. Aceste arome sunt, de fapt, artificiale.

 Profesorul Gheorghe Mencinicopschi trage un semnal de alarmă cu privire la iaurturile cu fructe, care încetinesc metabolismul. Ele pot provoca alergii alimentare din cauza agenţilor de conservare conţinuţi. La copii, mai ales, ele influenţează absorbţia vitaminelor. În plus, acestea conţin până la 15 la sută zahăr.

Iaurt natural este cel din lapte pasteurizat fermentat, cu microfloră probiotică. „Pe etichetă trebuie să scrie «culturi selecţionate din lactobacili şi/sau bifidobacterii»”, explică specialistul. Din categoria lactatelor, un alt produs care este adesea prezentat drept sănătos şi pe care este bine să-l evitaţi este brânza topită. Aceasta intervine în absorbţia calciului în organism, din cauza sărurilor de topire care sunt folosite în timpul procesării.  

Cerealele care agresează pancreasul

Ademenite de publicitate, din ce în ce mai multe persoane consumă cereale la micul dejun. Este un obicei sănătos, deoarece cerealele integrale ne feresc de obezitate, boli cardiovasculare şi cancer. Atenţie însă! Cerealele care conţin arome şi coloranţi agresează pancreasul.

Uleiul de floarea-soarelui prăjit, toxic

Reclamele la uleiul de floarea-soarelui îl recomandă atât pentru prăjit, cât şi pentru salate. În timpul prăjirii, uleiul de floarea-soarelui eliberează o substanţă, acrilamidă, care favorizează apariţia cancerului. De preferat sunt uleiurile rezistente la prăjit: uleiul din şofrănel, de măsline şi de palmier. 

Sucuri din apă, zahăr şi E-uri

Specialiştii recomandă sucurile naturale din fructe, preparate în casă. În niciun caz nu sunt indicate băuturile carbogazoase din fructe, care sunt doar apă, zahăr rafinat, coloranţi de sinteză, acid fosforic (care scade nivelul calciului din organism).

Nu vă lăsaţi induşi în eroare nici de reclamele la sucurile cu concentrat natural din fructe. Vitaminele, enzimele şi sărurile minerale sunt distruse prin pasteurizare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite