Razele ultraviolete activează herpesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura şi expunerea prelungită la soare pot conduce la apariţia erupţiilor herpetice în perioada anotimpului cald. Specialiştii recomandă persoanelor infectate cu virusul herpetic să limiteze timpul petrecut afară, în soare, şi să aplice creme cu filtru de protecţie ridicat.

Herpesul este produs de un virus, numit herpes simplex, care rămâne în organism toată viaţa. De aceea, chiar dacă leziunile de pe piele dispar de la sine sau în urma aplicării tratamentului, riscul de reapariţie a bolii rămâne. În anumite situaţii virusul se reactivează şi se manifestă prin aceleaşi leziuni specifice, sub formă de vezicule umplute cu lichid care, în majoritatea cazurilor, reapar în acelaşi loc.

Vara se transmite mai uşor

Virusul herpetic are două variante: herpesul simplex de tip I, care este responsabil pentru apariţia leziunilor de la nivelul pielii, şi herpesul simplex de tip II, care produce leziuni la nivelul mucoaselor genitale.

Ambele variante de virus sunt la fel de contagioase. Specialiştii estimează că peste jumătate din populaţia mondială poartă acest virus care se transmite extrem de uşor. „Contaminarea se produce prin contactul direct cu leziunile herpetice şi cu obiecte care au fost infectate cu lichid din respectivele leziuni", explică prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic infecţionist de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş" din Bucureşti.

Modalitatea de transmitere este aceeaşi pentru ambele tipuri de virus. În concedii sunt mai frecvente infecţiile cu virusul herpetic de tip I, fiindcă regulile de igienă în restaurante şi la terase nu sunt întotdeauna stricte, iar paharele şi tacâmurile pot fi uşor contaminate.

Mai mult, chiar şi virusul herpetic genital se poate transmite mai uşor vara. Marginea piscinei, prosoapele şi cearşafurile de plajă pot fi infectate cu lichid herpetic ce transmite virusul şi altora, fără să aibă loc un contact sexual.

Recidivele, favorizate de căldură

Dacă virusul a pătruns în organism, infecţia poate fi fără simptome. Potrivit prof. dr. Emanoil Ceauşu, în opt cazuri din zece, virusul herpetic nu se manifestă niciodată în viaţă, iar în multe cazuri, primele manifestări pot apărea chiar şi la un an de la infectare. Dar există şi varianta în care infecţia este însoţită de febră, de inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului şi de o stare de oboseală.

După ce intră în contact cu virusul, organismul produce anticorpi care, deşi nu pot eradica infecţia, îi reduc din agresivitate. De aceea, recidivele sunt, de multe ori, mai uşoare decât prima manifestare a bolii. Acestea pot apărea de două-trei ori pe an şi sunt favorizate de stres, de febră, de tratamentele stomatologice şi de ciclul menstrual.

În timpul verii, diferenţele de temperatură la care ne supunem corpul când intrăm în apa rece a mării sau a bazinului după ce am făcut plajă, precum şi expunerea la razele ultraviolete favorizează recidivele.

De aceea, specialiştii recomandă limitarea expunerii la căldură, evitarea băilor în apă rece şi folosirea cremelor cu factor de protecţie solară 50+ pentru a evita reapariţia herpesului.

Imunitatea bună îl previne

Medicii avertizează că, în cazul herpesului genital, reactivarea se poate face chiar şi de câteva ori pe lună, în timp ce, în cazul herpesului de tip I, episoadele acute apar de câteva ori pe an. În aceste cazuri, se recomandă tratamente de susţinere a imunităţii pentru a preveni recidivele. „În cazurile complicate, cu recidive frecvente, este indicat tratamentul cu pastile de aciclovir pentru perioade de câteva luni", precizează prof. dr. Emanoil Ceauşu.

Leziunile dispar în câteva zile

Herpesul se manifestă prin erupţii roşii pe piele, mai ales la nivelul buzelor, care se acoperă de plăci şi de băşici cu lichid, grupate în buchet. În aproximativ două zile, aceste băşici se sparg şi lasă cruste sau cicatrice care dispar în câteva zile. De aceea, dacă vedeţi la cei din jur semne evidente de herpes, este bine să evitaţi contactul direct cu leziunile respective sau cu obiectele cu care aceste persoane intră în contact.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite