Psihiatrii, asaltati de infractori care vor sa scape pretextand ca sunt somnambuli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnambulismul este o activitate fizica automata, mai mult sau mai putin coordonata, care survine in timpul somnului si despre care subiectul nu-si mai aminteste nimic la desteptare. Un om se poate

Somnambulismul este o activitate fizica automata, mai mult sau mai putin coordonata, care survine in timpul somnului si despre care subiectul nu-si mai aminteste nimic la desteptare. Un om se poate imbolnavi de somnambulism in urma unui stres puternic sau a unui soc ori dupa ce traieste o experienta dramatica. Afectiunea poate fi deosebit de riscanta daca este frecventa sau intensa. In urma cu cativa ani, o adolescenta din Anglia, care suferea de somnambulism, a fost salvata de catre pompieri dupa ce a fost gasita adormita la inaltimea de 40 de metri, pe bratul unei macarale dintr-un santier londonez. Pompierii, politia si ambulanta au sosit de urgenta dupa ce un trecator a observat-o pe fata de 15 ani dormind pe suprafata contragreutatii din beton a macaralei. Ea a fost salvata si dusa la un spital pentru un control. Nu-si mai amintea absolut nimic. In comuna Urlati, judetul Prahova, traia mai de mult un somnambul. In fiecare noapte lua din camara o lampa cu gaz, o aprindea si se urca pe acoperisul casei. Dupa ce inspecta cu multa rabdare cosurile de fum ale cladirii, cobora inapoi in patul lui si se culca la loc. Localnicii stiau ca nu trebuie sa-l trezeasca atunci cand merge pe marginea sarpantei. La trezire, omul nu-si amintea nimic din cele ce facea in timpul somnului.
Copiii si adultii tineri "umbla noaptea"
"Somnambulismul reprezinta o tulburare crepusculara de constiinta", explica prof. dr. Dan Prelipceanu, medic specialist la Spitalul de Neuropsihiatrie "Alexandru Obregia". Afectiunea este intalnita in general la copii, tineri si la adultii tineri. Nu este asociata nici unei boli psihice. Individul este normal in restul zilei, insa la un anumit moment din noapte se ridica din pat si intreprinde diverse activitati, cauta un obiect sau iese pe strada. In timpul acesta se misca normal, coordonat, insa fara sa fie constient, psihicul lui nu functioneaza. Bolnavul se afla intr-un somn adanc. Cu unii dintre somnambuli se poate dialoga. "Se spune ca somnambulii nu trebuie sa fie treziti, mai ales atunci cand sunt intr-o situatie periculoasa: pe marginea unui acoperis sau pe malul unui lac. Unii psihiatri descriu in tratatele lor acest sindrom ca pe un fel de epilepsie. Somnambulismul este de multe ori speculat de infractori care, dupa comiterea unei fapte penale, sunt invatati de avocatii lor sa spuna ca sunt somnambuli. Insa psihiatrul poate sa dovedeasca imediat daca autorul sufera sau nu de asa ceva".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite