Protejaţi-vă de boli cu bani puţini!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpăraţi fructe şi legume din pieţele ţărăneşti, deoarece sunt mai proaspete şi mai ieftine
Cumpăraţi fructe şi legume din pieţele ţărăneşti, deoarece sunt mai proaspete şi mai ieftine

Controlul anual la medic şi cumpătarea în alimentaţie ne ajută să ţinem bolile la distanţă. Cel mai adesea, starea de sănătate este pusă în pericol de stilul de viaţă dezordonat şi de neglijarea semnalelor de alarmă pe care ni le transmite corpul, atenţionează medicii.

Pentru a evita problemele de sănătate, se recomandă un consult obligatoriu, cel puţin o dată pe an, la medicul de familie. Numai aşa bolile pot fi depistate în stadii incipiente.

„Accesul la sistemul medical este echitabil doar la nivelul medicului de familie şi ar fi păcat să nu se apeleze la el. Aici pacienţii beneficiază de consultaţii gratuite, iar medicul poate prescrie medicamente generice, care sunt foarte ieftine, dar la fel de eficiente ca cele scumpe", spune medicul de familie Cristian Sever Oană de la Centrul Medical „Sf. Mina" din Bucureşti.

Nu mergeţi cu stomacul gol la cumpărături

Potrivit medicilor, o problemă de sănătate netratată la timp va necesita cheltuieli suplimentare, pe măsură ce trece timpul, deoarece serviciile medicale complexe sunt şi foarte costisitoare.

Sfatul nutriţioniştilor cu privire la adoptarea unui stil de viaţă sănătos nu ar trebui trecut cu vederea, deoarece reprezintă o altă măsură eficientă prin care se poate preveni îmbolnăvirea. În acest sens, un rol crucial îl are alimentaţia, care, în proporţie de 80 la sută, este responsabilă de apariţia unor boli grave.

În primul rând, se recomandă reducerea cantităţii de alimente, deoarece mâncarea în exces care, de cele mai multe ori, este şi săracă în nutrienţi, creşte riscul de boală (obezitate, diabet) şi, în plus, implică nişte costuri destul de mari. În acest sens, de mare ajutor sunt listele de cumpărături, care ne pot împiedica să facem cumpărături de prisos.

De asemenea, pentru a rezista tentaţiilor de pe rafturi, specialiştii ne sfătuiesc să nu mergem la cumpărături cu stomacul gol. „Atunci când eşti sătul, cumpărăturile se fac în mod raţional, deoarece poţi distinge clar între lucrurile de care ai cu adevărat nevoie şi cele care îţi sunt de prisos. Însă, dacă mergi flămând la supermarket, devii iraţional şi rişti să cumperi foarte multe alimente care, de obicei, sunt şi nesănătoase", spune medicul Cristian Sever Oană.

Faceţi mişcare în aer liber

O mare ameninţare la adresa plămânilor este tutunul, care mănâncă şi ani din viaţă, şi resurse financiare importante. Studiile arată că efectul nociv al ţigărilor poate fi înlăturat doar prin simpla renunţare la fumat. Aceasta cu atât mai mult cu cât beneficiile se văd într-un timp relativ scurt, atât în ceea ce priveşte aspectul pielii, cât şi creşterea capacităţii pulmonare.

Un aliat al plămânilor care nu-ţi scoate prea mulţi bani din buzunar este sportul. Specialiştii spun că orice formă de mişcare aduce beneficii stării de sănătate şi, prin urmare, înscrierea la o sală de fitness nu este obligatorie. Se poate opta pentru un sport care poate fi practicat în aer liber, precum joggingul sau ciclismul. Studiile au arătat că joggingul creşte şi rezistenţa inimii la efort.

Cumpăraţi fructe din piaţă

Nutriţioniştii ne reco­mandă să mâncăm cât mai multe fructe şi legume, deoarece conţin nutrienţi indis­pen­sabili organismului. Acestea pot fi cumpărate din pieţele ţărăneşti volante, în care există produse autentice româneşti şi unde preţurile nu sunt atât de piperate ca în supermarketuri.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

Dosar: Ce cosmetice ne sabotează vitalitatea.
Care sunt paşii corecţi ai ritualului de îngrijire zilnică.
Topul cosmeticelor care abundă în chimicale periculoase.
Sfaturi pentru alegerea unor produse potrivite, în favoarea sănătăţii.
5 boli grave care nu au simptome.
De ce este important să tratezi o rană pe col.
Cele mai bune tonice cardiace naturale.
6 întrebări şi răspunsuri despre soia.
Câte şanse de reuşită îţi acorzi?
Trucuri pentru a între­ţine o căsnicie la distanţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite