Programul "Analize pentru toţi", criticat de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, propus pentru 2007 de către Ministerul Sănătăţii, este criticat de unii specialişti, care susţin că aceleaşi rezultate le-ar fi

Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, propus pentru 2007 de către Ministerul Sănătăţii, este criticat de unii specialişti, care susţin că aceleaşi rezultate le-ar fi avut un sondaj naţional.
Ministerul va aloca peste 200 de milioane de euro pentru acest program, prin care va afla care sunt bolile de care suferă românii şi câţi dintre ei sunt sănătoşi, pentru a şti care sectoare ale Sănătăţii au nevoie de mai multe fonduri. Ca urmare, în 2007, fiecare cetăţean va fi obligat să-şi facă un set de analize, sau, dacă refuză, va plăti din buzunar consultaţiile şi tratamentele solicitate. Dr. Traian Ionescu, fost expert OMS, a lansat o critică dură a programului, în revista "Viaţa Medicală", susţinând că acest program înseamnă bani aruncaţi pe fereastră. Epidemiologul afirmă că se cunoaşte starea de sănătate a populaţiei şi evoluţia bolilor din anchetele Centrului de Statistică al MS, dar şi din anchetele efectuate de catedrele de sănătate din institutele de medicină, de clinicieni sau alţi specialişti. În replică, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat pentru Adevărul că ultimele date pe care se bazează dr. Ionescu sunt adunate acum aproximativ 10 ani. "Chiar şi aşa, dânsul vorbeşte de sănătate în general, iar eu vorbesc de profilaxia fiecărui locuitor al României în parte", a spus Nicolăescu. "Sigur, aş putea să aleg un eşantion reprezentativ, statistic, dar nu ajungem la fiecare individ ca să ştim cu adevărat istoria sănătăţii sale pentru a-i face profilaxia şi tratamentul adecvat".
Ministrul a mai adăugat că "este important ca fiecare om să treacă pe la medic şi să facă un set de analize şi, dacă este nevoie, alte investigaţii. Vom investi în fiecare persoană cât e nevoie pentru a avea o viaţă activă cât mai lungă, ceea ce va aduce beneficii pentru toate categoriile sociale". Eşantioanele folosite în cele cinci statistici ale MS, pe care îşi fundamentează dr. Ionescu declaraţiile, scad progresiv, de la un milion de persoane, în 1957, până la 14 mii de persoane, în 1997. Explicaţia scăderii drastice a eşantionului este că în primele două statistici 1957 şi 1964 s-au adunat destule date despre morbiditate şi ulterior au fost alese doar cele mai frecvente şi mai grave afecţiuni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite