Probleme cu livrările de medicamente în plină pandemie de gripa porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distribuitorii de medicamente atrag atenţia că, în plină pandemie de gripă porcină, importul şi distribuţia de medicamente sunt la un pas de blocaj deoarece spitalele şi farmaciile au acumulat datorii de peste 120 de milioane de euro, informează NewsIn.

"Spitalele au datorii de peste 60 de milioane de euro, din care grosul datează din 2007-2008, iar farmaciile, cel puţin la fel de mult, datoriile fiind acumulate în doar câteva luni, din martie 2009 încoace", a precizat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), Viorel Vasile.

BUCUREŞTI Două şcoli au fost închise din cauza gripei porcine UPDATE

Potrivit acestuia, o soluţie posibilă în acest moment ar fi o infuzie de lichidităţi din partea câtorva bănci, pentru susţinerea sistemului de factoring. "În urmă cu zeze zile, am propus această variantă, care presupune să decontăm facturile emise farmaciilor la bănci aflate în contract Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii. Mâine (marţi - n.r.), vom avea o întâlnire cu miniştrii Videanu şi Pogea la care sperăm să fie discutat şi subiectul acestor datorii. Dacă nu se găseşte o soluţie pentru rezolvarea blocajului financiar generalizat, vom asista, în câteva săptămâni, la prăbuşirea întregului sistemului sanitar", a adăugat Vasile.

Antiviralele merg direct către stocul Ministerului Sănătăţii

Preşedintele ADMR a precizat că antiviralelor indispensabile pentru tratarea gripei, preşedintele ADMR spune că, de câteva luni, acestea nu mai sunt disponibile în farmaciile cu circuit deschis, intrând direct în stocurile Ministerului Sănătăţii. "Practic, măsura este în vigoare din mandatul lui Ion Bazac", a subliniat Viorel Vasile.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, stocul de antivirale se ridică, în prezent, la 400.000 de doze, iar alte 1.375.000 de doze se află în procedura de achiziţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite