Proaspetele mame au nevoie de odihnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ două ore pierd pe noapte tinerele mame în prima lună după naştere. Acestea se acumulează în reprize dese, care accentuează oboseala. Recuperarea timpului de nesomn de pe parcursul nopţii se poate face ziua. Cel puţin 90 de minute de somn neîntrerupt sunt necesare pentru odihnă.

Nu cantitatea, ci calitatea somnului pune probleme tinerelor mămici. Potrivit studiilor americane, proaspetele mame dorm în medie şapte ore pe noapte, similar majorităţii populaţiei.

Deosebirea majoră este că au parte de un somn fragmentat, iar acest lucru le face să se simtă mai obosite în timpul zilei şi poate agrava o eventuală depresie postpartum. Pentru părinţi, rezultatele studiilor nu sunt o noutate. Ele fac însă posibilă formularea unor sfaturi pertinente din partea specialiştilor.

Somnul Necesar, fără întreruperi

În prima lună de viaţă a bebeluşului, tânăra mamă se poate trezi şi de 3-4 ori pe noapte, iar uneori ajunge mai degrabă să „moţăie", decât să doarmă profund. Un ciclu complet de somn durează între 90 de minute şi două ore: 65 de minute de somn non-REM, 20 de minute de REM  (faza de mişcare rapidă a ochilor, în care visăm) şi încă 5 minute de somn non-REM.

Dacă nu avem parte de aceste 90 de minute consecutive de somn nocturn, corpul nostru nu se reface complet. Iar aceasta este o cauză de oboseală pentru tânăra mamă. Tocmai de aceea, dacă vrea să recupereze somnul în timpul zilei, nu trebuie să se bazeze pe un pui de somn de 20 de minute, ci are nevoie de un răgaz de cel puţin o oră şi jumătate pentru a se simţi odihnită.

Este concluzia la care a ajuns Dr. Hawley Montgomery-Downs, asistent al catedrei de psihologie la Universitatea „West Virginia" din SUA, citat de Reuters. Pentru a beneficia de aceste minute de somn neîntrerupt în timpul zilei, tânăra mamă nu trebuie să se sfiască să ceară ajutorul partenerului, părinţilor sau prietenilor.

Nu dormiţi în aceeaşi cameră cu bebeluşul

Bebeluşul plânge din diverse motive - foame, colici abdominale, udarea scutecului. Dacă mama doarme cu el în cameră, îi va auzi şi cele mai mici mişcări din timpul somnului. „O soluţie pentru a-şi îmbunătăţi somnul ar fi ca mama să doarmă în altă cameră, dacă are această posibilitate, lăsând uşa camerei copilului întredeschisă", menţionează medicul specialist neonatolog Mădălina Dobrescu de la maternitatea „Regina Maria" din Bucureşti.

În mod normal, în prima lună de la naştere, bebeluşul este hrănit la cerere, atunci când plânge. În urma discuţiei cu medicul, se va stabili dacă micuţul trebuie trezit, în caz că nu cere singur, să fie hrănit după trei-patru ore de odihnă.

Pompa de lapte, neindicată de medici

Dacă bebeluşul este hrănit artificial, cu ajutorul biberonului, este mai uşor ca părinţii să împartă responsabilitatea meselor nocturne. Aceste situaţii pot apărea în cazurile în care alimentaţia la sân are contraindicaţii stabilite de medic, cum ar fi bolile infecţioase transmisibile şi unele mastite (infecţii ale sânului).

În majoritatea cazurilor, alăptarea naturală este sigură, iar specialiştii o recomandă în mod repetat. Folosirea pompei de lapte pentru sân este o practică pe care medicii nu o încurajează.

Alăptarea, sursă de vitalitate

Doar 16% din bebeluşii din România beneficiază de lapte matern până la vârsta de şase luni, potrivit studiilor efectuate la nivel naţional de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC). Conform specialiştilor, perioada medie de alăptare în România este de 3,9 luni, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă cel puţin şase luni de hrănire exclusiv la sân, adică fără ceaiuri, lapte praf sau alte alimente.

„Calităţile nutritive fac din laptele matern alimentul perfect adaptat nevoilor nou-născutului şi sugarului. La şase luni începe diversificarea alimentară, iar înţărcarea se face lent, de la vârsta de 1 an", subliniază prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. Pentru ţările în curs de dezvoltare, OMS recomandă menţinerea alimentaţiei la sân timp de doi ani. În toată această perioadă, laptele de vacă este total contraindicat pentru cel mic. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite