Pro şi contra terapiei cu hormoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru începerea terapiei hormonale este necesar avizul unui cardiolog
Pentru începerea terapiei hormonale este necesar avizul unui cardiolog

Deşi administrarea hormonilor elimină bufeurile femeilor aflate la menopauză, specialiştii avertizează că poate fi o cauză a infarctului. Substituţia hormonală este o procedură controversată. Există studii care îi atestă calităţile benefice, dar şi specialişti care anunţă că aceasta creşte riscul de cancer.

Cu mulţi ani înainte de a înceta capacitatea organismului femeilor de a produce ovule, ovarele încetinesc producţia hormonilor estrogen, progesteron şi testosteron. Pentru cele mai multe femei, producţia hormonilor începe să scadă în jurul vârstei de 35 de ani.

În timpul menopauzei, majoritatea problemelor pe care femeile le au (anxietate, bufeuri, piele uscată, palpitaţii, insomnie, incontinenţă urinară, dureri articulare) apar din cauza dezechilibrelor hormonale.

Menţin supleţea pielii

Există două tipuri principale de terapie de substituţie hormonală: terapia cu un singur hormon, care implică de obicei numai estrogen şi terapia combinată, care foloseşte toate cele trei tipuri de hormoni.

„Global, ca în cazul oricărui tratament, terapia cu hormoni are unele avantaje, dar şi unele riscuri. În ceea ce priveşte avantajele, studiile au relevat faptul că terapia combinată păstrează pielea suplă şi organele lubrifiate, riscul de atrofie (degenerarea ţesuturilor) fiind destul de redus.

De asemenea, elimină bufeurile, un element destul de supărător în cazul menopauzei. Şi terapia monohormonală are avantaje, cum ar fi reducerea riscului de fracturi şi implicit de osteoporoză", explică medicul obstetrician Silviu Ionescu de la Spitalul Caritas.

Are indicaţii precise

Deoarece femeile aflate sub terapie hormonală pot prezenta o serie de riscuri, s-a convenit ca substituţia
hormonală să fie indicată numai femeilor care prezintă simptome neurovegetative, cum sunt stările depresive, insomniile sau alte probleme legate de somn şi
bufeurile.

„Femeile care apelează la astfel de terapii au riscuri mult mai mari de a dezvolta în timp o formă de cancer, cel mai răspândit fiind cel de sân urmat îndeaproape de cel ovarian. De asemenea, tratamentul combinat poate favoriza formarea unor cheaguri de sânge, responsabile mai târziu pentru accidente vasculare cerebrale sau pentru infarct", atrage atenţia profesorul doctor Radu Vlădăreanu, medic specialist obstetrică-ginecologie la clinica Academica.

Investigaţii necesare

Înainte de instituirea tratamentului hormonal se recomandă, alături de anamneza atentă, un minimum de investigaţii. Anamneza va identifica factorii de risc familiali (cancer, afecţiuni cardiovasculare), precum şi factorii de risc personali (fumat, afecţiuni ginecologice sau diabet). De asemenea, se impune examenul genital completat cu examenul Papanicolau.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite