Pro şi contra consumului de bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cantităţi moderate, berea previne diabetul, iar în exces slăbeşte sistemul imunitar. O femeie poate consuma zilnic 330 ml de bere, iar un bărbat, 660 ml, fără consecinţe negative asupra stării de sănătate.

Datele statistice arată că, în medie, un român consumă 81 de litri de bere anual. Spre deosebire de alte ţări (de exemplu, cehii consumă 160 l anual), consumul naţional de bere este moderat. Însă, cu toate acestea, medicii recomandă evitarea exceselor, întrucât impactul negativ asupra stării de sănătate poate apărea imediat. Pericolul este reprezentat de slăbirea sistemului imunitar, deoarece alcoolul conţine aşa-numitele „calorii goale".

Citiţi şi:

Schimbarea la faţă  a bărbatului român

Basarabenii, cei  mai mari beţivi

„Numai un gram de alcool conţine 7 kcal şi, pentru a putea fi arse, corpul consumă rezervele de vitamine şi de minerale, scăzând astfel rezistenţa organismului şi intoxicând ficatul", explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Nutriţioniştii recomandă ca alcoolul să nu fie consumat pe stomacul gol. Ideal ar fi ca, înainte de a consuma un pahar de bere, să mâncăm alimente solide, bogate în nutrienţi. Acestea au rolul de a încetini absorbţia alcoolului, asigurând, în acelaşi timp, necesarul de vitamine şi de minerale.

Previne diabetul şi bolile de inimă

Berea poate reprezenta un adevărat protector al stării de sănătate, însă numai cu condiţia să se respecte cantităţile zilnice recomandate: 330 ml (un pahar) femeile şi 660 ml bărbaţii. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă spanioli de la Universitatea din Salamanca a scos la iveală faptul că, respectând doza zilnică recomandată, berea poate preveni diabetul şi bolile de inimă. Există totuşi încă o condiţie: berea trebuie asociată obligatoriu cu dieta de tip mediteraneean (peşte, cât mai multe fructe şi legume, ulei de măsline) şi cu activitate fizică moderată (de cel puţin trei ori pe săptămână, câte 30 de minute). De asemenea, datorită efectului diuretic, berea poate preveni formarea pietrelor la rinichi.

Nu se asociază cu medicamentele

Berea, ca de altfel orice alt tip de alcool, nu ar trebui asociată cu niciun tratament medicamentos, deoarece îi modifică efectul terapeutic. Astfel, alcoolul interacţionează negativ cu anxioliticele, potenţându-le efectul de sedativ. De asemenea, s-a observat că unele medicamente, de exemplu paracetamolul, menţin un nivel ridicat al alcoolemiei mult timp. „Alcoolul nu ar trebui combinat nici cu salicilaţii (aspirina) ori cu alte antiinflamatoare nesteroidiene, deoarece afectează mucoasa gastrică, grăbind apariţia ulcerului sau agravarea celui deja existent", conchide prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite