Principalele cauze ale durerilor musculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postura incorectă, afecţiuni precum diabetul, dar şi defectele coloanei pot provoca dureri musculare. Cea mai comună durere la nivelul muşchilor constă în „febra“ produsă de un efort realizat de o musculatură neantrenată în acest sens.

Durerile musculare pot fi simptome în cadrul unor afecţiuni sau pot fi un semn al suprasolicitării după efort intens. De exemplu, la o zi sau două de la exerciţiul fizic, poate apărea durerea. Fenomenul se explică prin faptul că suprasolicitarea muşchilor produce microrupturi ale fibrelor musculare. La aceste traume se adaugă şi acumularea de acid lactic la nivelul muşchilor, substanţă care forţează la rândul său fibrele. „Nu există medicamente care să calmeze febra musculară odată instalată, doar exerciţiul fizic realizat constant şi de intensitate progresivă este în măsură să prevină apariţia acestui tip de durere", explică medicul specialist în ortopedie şi traumatologie Aurel Pătru de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Postura incorectă

Poziţiile forţate şi postura incorectă în mers, în timpul somnului sau atunci când stăm la birou pot produce durere musculară. Foarte sensibili în acest sens sunt muşchii spatelui şi cei ai gâtului. Postura incorectă îi contractă pentru mai mult timp, iar din acest motiv apare tensiunea intramusculară constantă care presează pe vasele de sânge din muşchi, determinând un fenomen numit hipoxie musculară.

Mai exact, hipoxia musculară constă în slaba oxigenare a muşchiului, fapt care determină durere la nivelul musculaturii. Pe de altă parte, poate fi vorba despre afecţiuni preexistente ale coloanei. „Cifoza, scolioza şi lordoza presupun în egală măsură un conflict mecanic ce poate conduce la durere musculară", mai spune medicul specialist Aurel Pătru.

Diabetul şi ateroscleroza

Deficitele nutriţionale ale organismului, precum cel de calciu sau de magneziu, pot determina dureri şi contracturi musculare. Dar şi circulaţia sangvină deficitară, apărută ca urmare a aterosclerozei, poate da contracturi puternice denumite popular „cârcei". „Pot fi două cauze, o cauză ischemică, produsă de ateroscleroză, ce constă în slaba irigare a muşchilor cu oxigen, şi o cauză neurogenă, dată de presiunea asupra rădăcinilor nervoase de la nivelul coloanei. În cel de-al doilea caz, durerea dispare dacă persoana se întinde în pat", explică medicul ortoped. Potrivit specialistului, şi diabetul zaharat, prin complicaţia sa numită polinevrită diabetică, poate genera dureri musculare cauzate de afectarea vaselor sangvine. 

"Nu există medicamente care să calmeze febra musculară, odată instalată, doar exerciţiul fizic constant şi realizat progresiv o previne."
Aurel Pătru
medic primar ortoped

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite