Primul ajutor pe pârtia de schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul unei entorse sau fracturi, nu vă masaţi zona lovită, ci mergeţi de urgenţă la spital. Fracturile, întinderile de ligament sau bătăturile cauzate de umezeală sunt cele mai  frecvente probleme întâlnite în cazul celor care practică sporturile de iarnă.

Cele mai frecvente accidentări sunt cele la nivelul membrelor: entorse, luxaţii sau fracturi. În cazul entorselor ori al luxaţiilor, se evită masarea zonei şi se imobilizează locul cu o faşă elastică, peste care se aplică gheaţă, pentru a nu se inflama. În plus, persoana accidentată trebuie să ia un analgezic, pentru calmarea durerilor.

Dacă vă fracturaţi piciorul, atunci procedura este mai complexă. În primul rând, diagnosticul de fractură îl poate pune doar medicul specialist şi, de aceea, bolnavul trebuie transportat de urgenţă la cel mai apropiat spital. „Până vine ambulanţa, cei prezenţi trebuie să imobilizeze membrul lovit cu o atelă.

Bucăţica de lemn trebuie pusă pe exteriorul osului, astfel încât capetele rupte să fie fixate, şi se bandajează”, precizează doctorul de familie Rodica Tănăsescu. Sub nicio formă bolnavul nu trebuie transportat la spital cu un autoturism, pentru că pot apărea complicaţii care îi pot lăsa sechele pe viaţă.

Tremuratul, semn de hipotermie

În timp ce este aşteptată ambulanţa, este indicat ca bolnavul să fie ferit de frig, pentru a nu face hipotermie. Când aceasta se instalează, poate fi recunoscută prin câteva semne: tremurat, învineţirea pielii şi incoerenţă în vorbire. În acest caz, ar trebui acţionat rapid, iar bolnavul acoperit cu foarte multe pături. De ajutor pot fi şi câteva sticle cu apă caldă.

Întinderile de ligament dau complicaţii

Pe pârtia de schi, frecvente sunt loviturile la genunchi, care se pot lăsa cu întinderi de ligament. Acestea apar în special când schiorul se opreşte brusc sau cade pe spate. „Dacă o persoană se loveşte atât de grav, este foarte important ca cei din jurul său să nu o mişte până când nu vine personalul medical. Intenţia de a acorda primul ajutor se poate transforma într-o tragedie”, precizează Rodica Tănăsescu.

În momentul loviturii, schiorul va simţi o durere foarte puternică. În cel mult două ore, acesta trebuie transportat la spital, pentru că piciorul se va umfla şi nu va mai putea călca pe el. „În cazul unei căzături, tensiunea în articulaţii este foarte mare, în special în zona genunchiului. Dacă în acel moment clăparul nu se deschide, şansele de accidentare sunt foarte mari”, conchide medicul.
 
Şi gravidele pot schia

Practicarea sporturilor de iarnă este contraindicată celor care resimt dureri acute de spate, precum şi celor care se simt rău (în cazurile de răceli sau viroze).

Femeile gravide se pot aventura să schieze sau să patineze doar într-o zonă neaglomerată şi dacă sarcina nu depăşeşte 28 de săptămâni. În cazul astmaticilor, acestora le este permis să practice sporturi de iarnă, doar în condiţiile în care urmează un tratament corect care îi ajută să ţină respiraţia sub control. Cu toate acestea, astmaticii nu ar trebui să exagereze cu efortul şi să aibă la îndemână un inhalator.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite