Primăvara atenuează simptomele depresiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumina soarelui are efect terapeutic pentru cei afectaţi de tristeţe patologică. Cele mai afectate de depresie şi de tulburare afectivă sezonieră sunt femeile cu vârste între 20 şi 40 de ani.

Starea noastră psihică este influenţată de cantitatea de lumină naturală, aceasta fiind doar unul dintre beneficiile pe care le aduce primăvara, pe lângă o alimentaţie naturală. Există depresii care apar doar în sezonul rece, iar o parte dintre ele poartă chiar numele de tulburare afectivă sezonieră (TAS).

Simptomele TAS apar la sfârşitul toamnei şi ţin până la venirea primăverii. Ele includ senzaţia de oboseală, tristeţea nejustificată, pierderea interesului pentru activităţile cotidiene şi scăderea abilităţii de concentrare. Însă şi alte tipuri de depresie pot fi influenţate de sezon.

„Depresia este o boală multifactorială. Diverşi factori intervin în declanşarea bolii, în proporţii care variază de la un individ la altul. Iar sezonul poate fi picătura care umple paharul, însumat cu alţi factori", explică academician prof. dr. Ştefan Milea, medic psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia" din Capitală.

Depresia are cauze biologice, sociale şi psihologice. Prezenţa cazurilor de depresie în familie, stresul cronic, dar şi bolile, unele medicamente şi curele de slăbire repetate, care scad nivelul de serotonină din sânge, predispun la depresie.

Diagnosticul de depresie este pus de medic, în funcţie de simptome, dar şi de durata acestora. În general, persistenţa simptomelor mai mult de două săptămâni ridică suspiciuni de depresie. „Trebuie să facem distincţie între o tristeţe motivată şi una nemotivată, insuficient motivată sau aberant motivată, acestea din urmă semnalând, de fapt, depresia", atrage atenţia medicul psihiatru Ştefan Milea.

Puţine cazuri la Ecuator

Potrivit statisticilor, tulburarea afectivă sezonieră este mai frecventă pe măsură ce ne îndepărtăm de Ecuator, acest lucru fiind un argument în plus în favoarea faptului că soarele joacă un rol important în starea de bine. În plus, soarele stimulează producerea de vitamina D în piele, iar nivelurile scăzute de vitamină au fost asociate cu TAS, dar şi cu alte tipuri de depresie.

Lumină de la prima oră

Pentru persoanele care suferă de o formă uşoară sau moderată de depresie, plimbările sau exerciţiile fizice în aer liber, în prima parte a zilei, pot înlocui cu succes medicamentele. Alt tratament utilizează lumina artificială, galbenă, ce mimează intensitatea sursei naturale. 

Trebuie depistată precoce

În România, multe cazuri de depresie ajung la medic în faze avansate, ce necesită internare. „Pentru a depista boala în faze timpurii, este foarte important ca pacienţii să stea de vorbă deschis cu medicii de familie. Aceştia sunt primii care pot depista cazurile de depresie şi de anxietate. Medicii de familie ar trebui să  realizeze teste de screening pentru pacienţii lor", precizează medicul psihiatru Alexandru Paziuc de la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite