Primăvara, pielea are nevoie de îngrijire specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea de anotimp favorizează apariţia alergiilor şi a erupţiilor cutanate. Atât persoanele cu pielea sensibilă, cât şi cele blonde sau roşcate trebuie să acorde o atenţie sporită îngrijirii în acest sezon.

Pentru cei cu pielea sensibilă, trecerea de la un sezon la altul impune un efort de adaptare. Persoanele care suferă de alergie la soare se pot acoperi de bubiţe roşiatice, pruriginoase (care provoacă mâncărimi), afecţiunea purtând numele de erupţie polimorfă.

Cei care suferă de vitiligo pot remarca o accentuare a diferenţei între pielea normal pigmentată şi cea „albă". Tot acum pot să apară pistruii, mai ales la cei cu o piele deschisă la culoare. Din acest motiv, dermatologii reamintesc importanţa folosirii unor creme cu factor de protecţie solară (FPS), gest care ar trebui să facă parte din rutina zilnică, indiferent de sezon. Pentru o persoană fără probleme este suficient un factor de protecţie 15, iar pentru cele cu vitiligo sau cu alergie la soare se impune folosirea unor creme cu FPS 30-50.

Dermatita atopică afectează mai ales copiii

O altă consecinţă a venirii primăverii o constituie eczemele, precum dermatita atopică. Apărută pe fondul unei hipersensibilităţi a sistemului imunitar la alergeni precum polenurile şi praful, afecţiunea evoluează în pusee. „Se manifestă prin mâncărimi, prin uscarea pielii şi prin apariţia unor leziuni roşiatice, cu aspect de eczemă, care pot sângera. La numeroase persoane, boala se asociază şi cu astm, cu rinită alergică şi cu alergii alimentare", menţionează Monica Dărmănescu, medic specialist dermatolog la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) „Alfred Rusescu" din Capitală. Boala afectează 10-20% din şcolari şi se tratează, în pusee, cu corticosteroizi prescrişi de medicul dermatolog.

Folosiţi produse antirid

Chiar şi persoanele fără probleme majore pot resimţi un disconfort cutanat la venirea primăverii, tocmai pentru că, după sezonul rece, pielea este uscată, sensibilă, se înroşeşte uşor şi prezintă riduri. De aceea, ritualul zilnic de îngrijire trebuie să includă un demachiant şi o cremă specială pentru tenul sensibil

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite