Pregătirile din preajma Crăciunului ne stresează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpărarea cadourilor de Crăciun poate fi o bucurie, dar şi una dintre cele mai stresante activităţi
Cumpărarea cadourilor de Crăciun poate fi o bucurie, dar şi una dintre cele mai stresante activităţi

Comunicarea cu cei din jurul nostru şi intrarea în spiritul Sărbătorilor ne pot ajuta să fim mai relaxaţi. Din cauza stresului, pot apărea tulburări digestive şi se poate declanşa sindromul de intestin iritabil, atenţionează medicii.

În preajma Sărbătorilor de iarnă, multe persoane îşi stabilesc standarde ridicate şi, în general, nerealiste despre modul în care ar trebui să fie Crăciunul, iar faptul că nu reuşesc să se ridice la nivelul aşteptărilor le provoacă foarte mult stres.

„Standardele pe care ni le impunem sunt influenţate de experienţele de viaţă (de exemplu, sărbătorile petrecute în familie) sau de ceea ce vedem la televizor (de exemplu, filmele despre Crăciunul perfect). În momentul în care vedem că nu reuşim să punem în practică ideile pe care le avem în minte, începem să devenim anxioşi şi să ne agităm peste măsură", explică psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute din Bucureşti.

Acesta este momentul în care stresul, combinat cu cel din timpul anului, poate sta la baza declanşării sindromului de intestin iritabil, care se manifestă prin balonare, stări de greaţă, constipaţie sau diaree şi o stare de disconfort digestiv.

Căutarea cadoului perfect, obositoare

Cumpărarea cadourilor de Crăciun este una dintre cele mai stresante activităţi în această perioadă, arată studiile. Asta pentru că majoritatea amână momentul cumpărării lor până în ultima zi, motivând că nu sunt hotărâţi asupra a ceea ce urmează să cumpere.

Potrivit psihologilor, amânarea cumpărării cadourilor se produce tot din necesitatea de a găsi soluţia perfectă, care să le facă plăcere celor dragi. În astfel de condiţii, este normal să se declanşeze o stare puternică de stres, care, de obicei, se manifestă prin durere acută de cap.

„Amânarea cumpărării cadourilor de Crăciun este absolut inutilă, deoarece magazinele se aprovizionează în acest sens încă de la începutul lunii decembrie. Prin urmare, stresul poate fi uşor evitat prin cumpărarea din timp a cadourilor", mai spune psihologul Bogdana Bursuc.

Invitaţii dau dureri de cap

O altă sursă de stres în această perioadă este reprezentată de organizarea mesei festive, mai exact de invitaţi. Un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă britanici a scos la iveală faptul că invitarea prietenilor la masa de Crăciun este mai stresantă decât un interviu pentru găsirea unui loc de muncă.

Stresul provine din teama că invitaţii nu se vor simţi bine sau nu se vor distra pe măsură. Psihologii spun că acest stres vine din starea de vulnerabilitate a gazdei care vrea să-i mulţumească pe ceilalţi fără a ţine cont de sănătatea sa. „Este normal să faci tot posibilul ca invitaţii să se simtă bine, dar lucrul acesta nu trebuie să-ţi pună sănătatea în pericol. În primul rând, nu ştii ce aşteptări au aceştia de la tine şi atunci este posibil ca eforturile tale să fie în zadar", explică psihologul Lena Rusti de la Mentarex Consult din Bucureşti.

Potrivit psihologului, stresul legat de organizarea mesei de Crăciun poate fi evitat printr-o mai bună comunicare cu invitaţii în perioada premergătoare Sărbătorilor.

La ce poate duce stresul

Ulcerul şi gastrita sunt două dintre bolile digestive care pot apărea sau se pot agrava pe fondul stresului acut sau cronic, atenţionează medicii. Mai exact, din cauza stresului acut poate apărea ulcerul aşa-numit „de stres” şi gastrita hemoragică şi tot din cauza stresului cronic se produce reactivarea ulcerului. O altă boală care poate apărea pe fondul stresului, mai ales la persoanele cu predispoziţie este diabetul zaharat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite