Prea mult stat pe scaun, risc crescut de deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timpul îndelungat petrecut în poziţie şezând este asociat mai ales cu apariţia bolilor de inimă, dar şi cu instalarea cancerului. Specialiştii de la Societatea Americană pentru Cancer au observat că în special femeile care stau prea mult timp pe scaun prezintă un risc crescut de mortalitate.

Iar acest lucru este valabil indiferent de activitatea fizică desfăşurată în restul timpului. Astfel, reprezentantele sexului frumos care petrec mai mult de şase ore pe zi în poziţie şezând sunt cu 37%  mai predispuse către deces decât cele care stau jos un interval mai scurt de trei ore zilnic. În cazul bărbaţilor care petrec acelaşi timp stând pe scaun, riscul de deces este cu 18% mai mare decât în cazul celor cu o viaţă mai activă.

Afectează funcţia metabolică

Potrivit cercetătorilor, timpul îndelungat petrecut în poziţie şezând influenţează negativ funcţia metabolică, ducând la creşteri ale nivelului trigliceridelor, al colesterolului, al lipoproteinei cu densitate înaltă (colesterolul „rău"), al glucozei din sânge şi al tensiunii arteriale.

Pe de altă parte, acest obicei predispune la o scădere a nivelului leptinei, o proteină care contribuie la arderea grăsimilor din organism. Toate aceste modificări sunt asociate cu obezitate, boli de inimă şi alte boli cronice, cum ar fi diabetul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite