Prea puţine tomografe şi RMN-uri faţă de necesităţile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spitalele din România ar trebui să fie de două ori mai multe aparate medicale decât există acum.Mulţi români așteaptă săptămâni întregi pentru o tomografie sau pentru un RMN. Și asta din cauza dotării slabe a unităţilor sanitare.

Specialiştii afirmă că fiecare spital ar trebui să aibă cel puţin un computer tomograf  (CT). Această investigaţie este considerată una de rutină, computerul tomograf fiind folosit pentru studierea organelor cu ajutorul razelor X:  ficat, pancreas, intestine, rinichi, glande suprarenale, plămâni şi inimă. De asemenea, este indicat pentru investigarea vaselor de sânge, oaselor şi măduvei spinării.

Un Computer tomograf pentru 5.000 de persoane

„În fiecare judeţ există trei-patru tomografe. Este necesar un computer tomograf pentru 5.000-7.000 de persoane“, afirmă profesorul Ioan Codorean, şeful Centrului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală şi Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“. În momentul de faţă, în ţară există aproximativ 200 de astfel de computere.

Afecţiunile care nu pot fi observate cu ajutorul computerului tomograf necesită investigare prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN): hemoragii, tumori, infecţii, blocaje şi leziuni ale creierului, organelor interne, glandelor, vaselor sanguine sau articulaţiilor. Potrivit profesorului Ioan Codorean, un aparat RMN este necesar pentru 3.000-5.000 de persoane. „Există aproximativ 60 de astfel de aparate, însă e nevoie de 120“, afirmă specialistul.

Bolile pulmonare, greu depistate

În ceea ce priveşte depistarea afecţiunilor pulmonare cronice (din care fac parte astmul bronşic şi bronhopneumopatia cronică obstructivă), nu stăm deloc bine. Spirometrele, aparatele care au rolul de a diagnostica afecţiunile plămânilor, sunt insuficiente.

„La nivel naţional, există 300 de spirometre, iar  aproximativ 60 la sută din pacienţi au acces redus la aceste investigaţii, din cauza amplasării lor în centrele universitare.Ţinând cont că există 1.000 de medici pneumologi, ar trebui să existe cel puţin 700-800 de spirometre la nivel naţional“, atrage atenţia profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. În plus, specialistul afirmă că această investigaţie ar trebui efectuată şi în cabinetele celor aproximativ 15.000 de medici de familie.

image

În ţară există doar două aparate PET-CT, echipamente de ultimă generaţie care depistează timpuriu tumorile şi le localizează exact.

image


Ioan Codorean
medic primar radiologie
şi imagistică medicală

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite