Povestea unei fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Povestea unei fotografii
Povestea unei fotografii

Au surprins cele mai importante evenimente, iar instantaneele lor au fost preluate de publicaţii de renume. Fotoreporterii Radu Sigheti, Vadim Ghirdă şi Daniel Mihăilescu sunt cores­pondenţi ai celor mai mari agenţii de presă.

Citiţi şi:

„Suprema hoţie a sufletelor”

În 2006, Barack Obama, pe atunci senator de Illinois, a făcut o  vizită particulară familiei sale din partea tatălui, într-un sătuc din Kenya, pe continentul african. Viitorul preşedinte a venir împreună cu soţia şi cele două fiice, dar şi de zeci de jurnalişti şi sute de oameni, care roiau plini de curiozitate în jurul lui.

Obama strângând-o de după umeri pe bunica sa, Sarah Hussein Obama, şi înconjurat de mătuşi şi veri, este una dintre fotografiile care au făcut înconjurul lumii şi a fost preluată de publicaţii internaţionale celebre. Radu Sigheti era acolo şi înghiţea praful Africii, cu un aparat foto la gât.

La sfârşitul zilei era epuizat, iar rodul muncii lui era trimis la agenţia de presă internaţională Reuters, de unde sute de publicaţii au preluat-o rapid. „A fost o agitaţie nebună în ziua aceea. Se aflase că a venit senatorul şi mulţimi de oameni erau pe urmele lui. Se bucurau şi doreau să îl atingă. Obama nu vroia decât un prânz liniştit, în căsuţa bunicii sale”, spune Sigheti.

O zi cu Obama în Kenya

Astfel a aflat lumea întreagă că tatăl lui Obama era un fost crescător de capre dintr-un sat sărac din Kenya, căruia o bursă în Hawaii i-a schimbat cursul existenţei. Acolo a cunoscut-o pe una dintre viitoarele sale soţii, şi astfel Hawaii a devenit meleagul copilăriei pentru micuţul Barack.

În cursul vizitei sale, Obama a mers şi la mormântul tatălui său, pentru a se reculege. S-a îmbrăţişat călduros cu bunica lui, Sarah Hussein Obama, în vârstă de 85 de ani, şi a luat prânzul împreună cu familia. „Era foarte bucuros să-şi reîntâlnească rudele şi să stea cu toţii la masă.

Bunica lui voia să-şi servească nepotul cu nişte ochiuri, dar a fost convinsă în ultimul moment să prepare ceva mai mult de atât. Au mâncat nişte pui cu varză”, spune Radu Sigheti, care-l aştepta afară, după un gard al sătucului Nyongoma Kogelo.

Cafeaua băută în savană

Sigheti se afla la biroul său din ­Nairobi când a aflat vestea că Obama va sosi a doua zi în Kenya. Era deja la al treilea său an în Africa, în calitate de fotograf-şef pe Africa al agenţiei Reuters şi coordona filialele Reuters din 54 de ţări africane. „M-au chemat în 2003 şi trebuia să stau trei ani de zile acolo.

Am stat şase, până la urmă. Mi-a plăcut”. Radu Sigheti s-a întors de câteva luni în ţară, iar acum este fotograf - şef la Reuters România. Dar în ţară cafeaua parcă nu mai are acelaşi gust dimineaţa. Poate şi pentru că în Africa o servea în Parcul Naţional Nairobi, privind spectacolul măreţ al minunilor savanei, printre elefanţi, rinoceri, antilope, lei, leoparzi, maimuţe sau zebre. „Mă trezeam dimineaţa, pe la patru, pentru că atunci le vezi pe toate mişcându-se.

Dar mai ales le ­simţi… Şi stai şi asculţi în linişte zgomotul savanei…” Există însă un lucru mai important decât cafeaua pentru astfel de momente: aparatul de fotografiat. Cu teleobiectivul după el, Sigheti a surprins mii de momente din intimitatea sălbăticiunilor, trezite pentru o nouă zi.

Unul dintre ele şi-l aminteşte cu precizie, şi nu trebuie decât să se uite la fotografie: privirea dinaintea morţii a unei antilope impala, încadrată de doi gheparzi care se pregătesc să o sfâşie: mama şi puiul. „Mama ghepard a sprintat înspre antilopă, şi, privind mai atent, am observat că puiul ei se ţinea după ea.

A prins antilopa de gât, şi, cu nişte sunete ascuţite, mama ghepard îşi chema puiul la ea. A fost fantastic să vezi cum îşi ajută şi îndrumă puiul să atace antilopa. Micuţul învăţa să vâneze. Antilopa nu a avut nicio şansă.”

Şcoala străzii

Pentru Sigheti, Africa nu a însemnat doar savoare. Să coordonezi 54 de filiale Reuters într-o ţară în care totul este străin vieţii tale de până atunci nu este nici pe departe cel mai uşor lucru. Mai ales dacă eşti alb şi trăieşti într-un oraş a cărui poreclă este Nairoberry, din cauza nivelului foarte ridicat al crimei şi jafurilor.

„Ritmul vieţii capătă alte trepidaţii acolo şi dacă fotografiez astăzi o paradă de modă, mâine sunt în mijlocul unui conflict din Mogadishu (n.r. capitala Somaliei)”. Ştirea îl poartă de-a lungul celor şase ani pe tot cuprinsul Africii. Trebuie să ajungă repede, înaintea tuturor, să facă fotografia care să povestească evenimentul şi s-o trimită. „Fotografia este şcoala străzii, trebuie să simţi ce se întâmplă acolo şi să transmiţi mai departe ce ai văzut tu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite