Postul, un alt fel de terapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Află cum influenţează postul sănătatea fizică şi psihică
Află cum influenţează postul sănătatea fizică şi psihică

Te întrebi probabil ce legătură există între post şi sănătate? Una foarte strânsă, dacă ţinem cont că restricţiile alimentare din post pot deveni în acelaşi timp o metodă foarte eficientă de detoxifiere dacă ştim ce şi cât să mâncăm. Pe plan psihic, postul ne aduce echilibru şi bună dispoziţie.

Din perspectiva multora, postul este, în mare parte sau chiar în totalitate, un set de reguli restrictive referitoare la mâncare. O asemenea viziune este, fără dubiu, limitată, căci această perioadă nu se rezumă la atât. Totuşi, dacă am privi postul din perspectivă medicală, l-am putea asemăna cu o cură de detoxifiere. Prin urmare, eliminând din alimentaţie produsele de origine animală în favoarea celor vegetale ne întărim nu doar credinţa, ci şi sănătatea.

Organismul are nevoie de ajutor

Dacă am avea o dietă naturală, iar alimentele şi mediul în care am trăi nu ar fi poluate, organismul nostru ar fi capabil să elimine singur toxinele. Însă alimentaţia modernă conţine pesticide, ierbicide, îngrăşăminte chimice şi E-uri pe care organismul nu le recunoaşte ca toxine, pentru că sunt realizate artificial şi, în consecinţă, nu le elimină, aşa cum ar trebui. Din această cauză, detoxifierea totală nu este posibilă dacă nu dăm organismului o mână de ajutor. În caz contrar, toxinele se acumulează în organism şi acţionează ca o otravă asupra organelor şi ţesuturilor, pe care le îmbolnăveşte.

Aşadar, detoxifierea nu este un moft, ci o necesitate, iar postul, cu toate schimbările pe care le aduce în alimentaţie, ajută la eliminarea toxinelor. Reuşeşte acest lucru prin două modalităţi: pe de o parte prin aportul bogat de legume şi de fructe, iar pe de altă parte prin renunţarea la alcool şi la tutun.

Cele mai multe toxine, în colon

Colonul, ficatul şi rinichii sunt cele mai importante organe în procesul complex de detoxifiere. Dar un rol important în eliminarea toxinelor din organism îl au şi plămânii şi pielea. În colon se acumulează cele mai multe toxine, iar dacă nu sunt eliminate, ele ajung din nou în circulaţia sanguină. Consecinţele? Ficat obosit, migrene, dureri articulare, somnolenţă, stări depresive, acnee, imunitate scăzută, diabet şi chiar cancer.

Care sunt cele mai bune vegetale

Rinichi: urzici, spanac, orz, păstăi de fasole, sparanghel, pătrunjel, frunze de păpădie, ghimbir, struguri, afine, tofu, sucuri de fructe proaspete

Colon: cereale integrale, nucă de cocos uscată, fasole albă uscată, prune uscate, linte uscată, făină de soia, făină integrală de grâu, susan, nuci de Brazilia, morcovi, sfeclă roşie, smochine, mere, portocale

Ficat: anghinare, andive, ridiche, salată verde, sfeclă roşie, ţelină, frunze de păpădie, varză, broccoli, conopidă, gulie, morcovi, rozmarin, lămâi, portocale

Plămâni: usturoi, leurdă, ceapă verde, rozmarin, curcuma (condiment), oregano, cimbru, cimbrişor, varză, broccoli, conopidă, ridiche, spanac, ceai verde, toate legumele şi fructele verzi, portocalii sau roşii

Piele: legume verzi, morcovi, portocale, ceai verde, sucuri de fructe proaspete.

Suplimentar: băi calde, saună, împachetări calde, exerciţii fizice (stimulează transpiraţia)

image

Consumă legume şi fructe de sezon, crude, dacă vrei ca detoxifierea să fie eficientă

Dezlegările la peşte, binevenite

Cele două dezlegări la peşte din perioada următoare sunt un prilej foarte bun de a varia sursele de proteine, de vitamine şi de minerale (fosfor, iod, vitamine din grupul B, vitamina D). În plus, aduc organismului acizi graşi Omega 3, care sunt benefici pentru sistemul nervos. Cu o condiţie: peştele nu trebuie prăjit, ci preparat la grătar sau la cuptor. De asemenea, pentru a nu îngreuna digestia, este recomandată garnitura de legume, şi nu cea de cartofi.

Evită E-urile şi prăjelile!

Postul nu interzice preparatele din legume prăjite şi nici alimentele cu E-uri, însă acestea ar trebui excluse din dietă dacă vrem ca organismul să beneficieze de o reală detoxifiere. De asemenea, încearcă, pe cât posibil, să consumi legume şi fructe bio, care să nu fi fost stropite cu pesticide şi „ajutate" cu îngrăşăminte chimice. Odată cu alimentele prăjite, mai ales cu cele la care s-a folosit ulei de floarea-soarelui, care nu este rezistent la temperaturi înalte, ingerăm şi substanţe toxice, numite acrilamide. Iar în ceea ce priveşte E-urile şi pesticidele, acestea sunt dificil de eliminat din organism.

Detoxifierea, de două ori pe an

Cele două posturi mari, al Paştelui şi al Crăciunului, sunt, din punct de vedere al duratei şi al succesiunii în timp, ideale pentru detoxifiere. Aceasta pentru că specialiştii recomandă astfel de cure de două ori pe an, iar durata posturilor este suficient de mare pentru a asigura eliminarea totală a toxinelor. Postul Paştelui este mai lung şi mai restrictiv decât cel al Crăciunului, ceea ce face ca şi detoxifierea să fie mai bună. O altă variantă, agreată atât de nutriţionişti, cât şi de biserică, în cazul persoanelor care nu pot ţine posturile lungi din cauza unor probleme de sănătate, este de a posti de două ori pe săptămână, miercuri şi vineri.

Specialistul nostru
Livia Nena biolog nutriţionist

Atât posturile, cât şi curele de detoxifiere au ca punct comun eliminarea din alimentaţie a produselor de origine animală. Dieta bazată numai pe legume şi pe fructe este indicată tuturor persoanelor cu boli cronice: diabet, insuficienţă renală, hepatitele B şi C, boli cardiovasculare, obezitate, reumatism degenerativ, cancer. Ea este binevenită şi în cazul persoanelor fără probleme speciale de sănătate, ca metodă de a preveni bolile.

Copiilor în creştere şi adolescenţilor nu le sunt recomandate în mod deosebit cure de detoxifiere, deoarece aceştia necesită cantităţi mari de substanţe nutritive. Postul „negru" poate fi o cură de detoxifiere, dar una foarte drastică şi cu riscuri pentru buna funcţionare a metabolismului. El nu poate fi ţinut de persoanele cu probleme de sănătate.

Ţine o evidenţă a caloriilor dacă nu vrei să acumulezi kilograme

Ţine o evidenţă a caloriilor dacă nu vrei să acumulezi kilograme

De ce ne îngrăşăm în post

Când renunţă la carne, la ouă şi lactate, mulţi speră să scape şi de câteva kilograme. În realitate, sunt prea puţini cei care reuşesc să slăbească ţinând post. Mai mult, nu fac decât să adauge kilograme. Citeşte în continuare ce greşeli duc la îngrăşare.

Mâncăm mai mult şi mai des

Postul înseamnă cumpătare şi înfrânare a plăcerilor, inclusiv a celor culinare. Aşadar, în post nu trebuie să mâncăm excesiv, chiar dacă avem impresia că ne este mai mereu foame. Nevoia de a mânca mai mult şi mai des în timpul postului este cauzată de excluderea din alimentaţie a proteinelor de origine animală, adică cele din carne, lapte şi ouă. Ele asigură o senzaţie de saţietate de durată, spre deosebire de cele pe care le luăm din vegetale, care se digeră mai uşor.

Aşa se face că, deseori, în loc de trei mese pe zi, ajungem să mâncăm patru-cinci, ceea ce nu este un lucru neapărat rău dacă suntem atenţi la cantitatea de calorii a porţiilor şi dacă nu o depăşim pe cea recomandată zilnic, care este de 2.000 în cazul femeilor şi de 2.500 în cazul bărbaţilor. Excluderea proteinelor animale din alimentaţie dă un avantaj major: digestia va fi mult mai uşoară.

Moderaţie la pâine şi la paste

Dacă vrem să ne menţinem în limitele normale ale greutăţii, trebuie să mâncăm cu moderaţie alimentele cu densitate calorică mare, aşa cum sunt pâinea, pastele, orezul, halvaua, dulciurile rafinate şi grăsimile vegetale. Consumul exagerat de pâine albă este una dintre principalele cauze ale îngrăşării în post. Ea ar trebui înlocuită, în post şi nu numai, cu cea neagră. Cantitatea recomandată pentru persoanele active nu trebuie să depăşească 200 de grame, iar pentru cele sedentare în jur de 60 de grame.

Atenţie şi la cantitatea de ulei consumată!

Preparatele nu trebuie înecate în ulei dacă vrem să ne menţinem silueta şi sănătatea. Şi sosurile ne pot îngrăşa dacă sunt bogate în grăsimi vegetale. Cele mai nocive din acest punct de vedere sunt sosurile care conţin maioneză, chiar dacă aceasta este vegetală. Cel mai sănătos este vinegreta, care se prepară cu ulei de măsline şi cu zeamă de lămâie. Evită, de asemenea, fasolea bătută. Spre deosebire de iahnie, ea are un indice glicemic ridicat, ca urmare a zdrobirii boabelor.

image

Cum se asociază leguminoasele

Leguminoase soia, fasole boabe, mazăre boabe, năut, linte, quinoa, hrişcă

Se asociază corect cu: orez, paste glutenice, pâine, andive, ciuperci, salată verde, vinete, varză, dovlecei, castraveţi, broccoli, anghinare, fasole păstăi, ţelină frunze

Nu se asociază cu: zahăr, miere, fructe

Asocieri neutre mămăligă, cartofi, măsline

De unde luăm proteinele

Postul nu privează organismul de proteine dacă ştim ce alimente să includem în dieta zilnică. Surse bune de proteine sunt leguminoasele (fasole boabe, năut, linte, mazăre, hrişcă), ciupercile şi fructele precum nucile, nucile caju, alunele şi arahidele. La acestea se adaugă şi proteinele din peşte (când avem dezlegare), care sunt de foarte bună calitate.

Alege fructe în loc de dulciuri!

Atunci când simţi nevoia de ceva dulce, ar fi mai bine să optezi pentru un măr decât pentru o prăjitură de la cofetărie. Aceasta pentru că zahărul alb rafinat care se foloseşte la prepararea majorităţii dulciurilor din comerţ are un index glicemic ridicat, creşte nivelul colesterolului „rău", îl scade pe al celui „bun" şi creşte depozitele de grăsimi, favorizând îngrăşarea.

Aşa <<păcăleşti>> foamea!

-Bea apă cu o jumătate de oră înainte de masă sau la cel puţin o oră după ce ai mâncat.
-Mănâncă fructele între mese, şi nu imediat după.
-Mâncarea de fasole boabe menţine pe o perioadă lungă senzaţia de saţietate.
-Mănâncă o salată cu o jumătate de oră înainte de masă.
-Chiar dacă opţiunile sunt mai limitate în post, nu renunţa la micul dejun.
-Mestecă alimentele până la mărunţirea lor (minimum 20 de mişcări masticatorii), plimbând mâncarea în gură în aşa fel încât să ajungă în contact cu cât mai multe papile gustative.

Specialistul nostru
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti

Postul este o reală provocare în ceea ce priveşte alimentaţia, întrucât opţiunile sunt mai limitate şi se impune o diversificare a alimentelor pentru a ne asigura toţi nutrienţii necesari. Zilnic, ar trebui să consumăm leguminoase, amidonoase, legume şi fructe de sezon, verdeţuri (pentru că acestea sunt foarte importante în detoxifierea organismului), fructe uscate, seminţe şi alune crude. Această perioadă este una a restricţiilor alimentare, inclusiv din punct de vedere cantitativ. Dacă este ţinut corect, postul ne poate creşte longevitatea.

Ne oferă încredere şi echilibru interior

Restricţiile alimentare sunt doar o faţetă a postului. Cealaltă faţetă implică meditaţie, autoevaluare şi însuşirea unor valori morale şi spirituale. Acestea fac deosebirea între un simplu regim alimentar şi un post religios. Scopul acestuia din urmă ar trebui privit atât ca un exerciţiu fizic, cât şi ca unul mental.

Ne schimbă percepţia asupra lumii

Postul face nu doar trupul mai uşor, ci şi sufletul. Când credinţa ocupă un loc important în viaţa unei persoane, ea îi influenţează emoţiile, sentimentele şi percepţia asupra sa şi asupra lumii în care trăieşte.

Această experienţă poate avea impact chiar şi atunci când postul este ţinut doar pentru a respecta o regulă (care este răsplătită apoi prin spovedanie şi prin împărtăşanie) sau când este un gest făcut din dorinţa de a urma regulile celor din jur (familie, partener, comunitate). Oricare ar fi motivaţia pentru care a fost ţinut postul, persoana respectivă se va simţi mai bine că a reuşit să îl respecte şi va căpăta o mai mare încredere în forţele proprii.

Credinţa  ne aduce un sentiment  de împlinire şi de mulţumire interioară

Credinţa ne aduce un sentiment de împlinire şi de mulţumire interioară

Este o sursă de mulţumire interioară

Un sentiment de mulţumire vine şi din respectarea valorilor morale pe care le implică postul. El îndeamnă la bunătate, la iertare, la dăruire şi la eliminarea gândurilor negre şi tensiunilor. Dacă reuşim să atingem măcar o parte din aceste ţeluri, ne vom simţi mai buni şi mai împliniţi decât în celelalte perioade ale anului. Pentru persoanele depresive, postul poate fi o modalitate de automotivare, devenind astfel o cale de a-şi îmbunătăţi starea emoţională.

Este suficient ca acestea să facă o singură faptă bună în fiecare zi a postului pentru a căpăta o stare de spirit mai bună. În plus, prin simpla respectare a postului vor simţi că are o realizare. Beneficii psihologice le aduce şi persoanelor pesimiste, care pot căpăta o viziune diferită asupra lumii în care trăiesc, mai bună.

Meditaţia, utilă în crizele psihologice

Pentru a obţine un echilibru psihic, ar trebui să privim postul ca pe o perioadă în care să reflectăm asupra propriei persoane. Cu ajutorul meditaţiei, am putea să identificăm lucrurile care ne-au adus nemulţumiri de-a lungul timpului, modul în care am contribuit la acestea şi trăsăturile pe care am vrea să le schimbăm la noi. În acest mod, vom putea găsi şi soluţii pentru problemele cu care ne confruntăm. Tocmai de aceea, postul este recomandat în mod deosebit persoanelor care trec printr-o criză psihologică.

Rugăciunea scade tensiunea

Dincolo de semnificaţia sa spirituală, rugăciunea aduce un beneficiu real pentru sănătate, în special pentru cea a inimii. Potrivit unui studiu realizat de medicii Centrului Medical al Universităţii Duke din Durham, SUA, la care au participat 4.000 de adulţi, vârstnicii care se roagă o dată pe săptămănă au o tensiune arterială mai bună decât cei care nu au acest obicei.

Specialiştii au explicat că rugăciunile influenţează favorabil funcţionarea hipotalamusului, care eliberează substanţe chimice cu rol de scădere a tensiunii arteriale, a tensiunii musculare, a frecvenţei cardiace şi de creştere a capacităţii pulmonare. În urma studiului, s-a constatat că persoanele credincioase au un risc de hipertensiune cu 40 la sută mai mic decât celelalte.

Gândim mai limpede în post

Un grup de studenţi de la Universitatea din Chicago, SUA, a ţinut post pe parcursul unei săptămâni şi a analizat în această perioadă impactul său asupra stării fizice şi psihice. Ei au observat că au avut o mai mare luciditate, motiv pentru care şi performanţele intelectuale s-au dovedit mult mai bune. De asemenea, simţurile au fost mai ascuţite în această perioadă şi au constatat că au mai multă stabilitate emoţională în comparaţie cu perioadele în care nu ţineau post. Un alt studiu a arătat, de asemenea, că postul poate îmbunătăţi funcţiile cerebrale, în special intuiţia, creativitatea şi gândirea profundă, dar numai dacă este ţinut pe o perioadă mai mare de 21 de zile.

Specialistul nostru
Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Cum ne influenţează postul depinde de ceea ce înseamnă el pentru fiecare persoană în parte. Pentru unii, este o simplă dietă alimentară, care ia sfârşit odată cu încheierea postului. Pentru alţii, înseamnă respectarea unor reguli sociale şi personale extrem de stricte, de la modul în care relaţionăm, la cuvintele pe care le putem rosti, la comportamentele care ne sunt permise şi până la regimul alimentar.

Credinţa în importanţa postului poate da o putere interioară greu de explicat altfel. Se ştie că există alcoolici care pot înceta să bea în perioada postului fără a intra în sevraj, chiar dacă odată ce postul se termină se reapucă de băut. Însă în această perioadă ei fac un efort care le dă sentimentul interior că şi-au ispăşit păcatele, faptele rele şi îşi dau voie să o facă în continuare. Este trist să avem valori şi să ne conştientizăm viaţa doar două luni pe an, însă este mai bine decât deloc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite