Populaţia este stresată de tranziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţările cu economii în tranziţie, aşa cum este România, 90 la sută din populaţie este stresată de schimbările sociale. Din cauza acestui fenomen, 60 la sută prezintă un risc crescut de

În ţările cu economii în tranziţie, aşa cum este România, 90 la sută din populaţie este stresată de schimbările sociale. Din cauza acestui fenomen, 60 la sută prezintă un risc crescut de apariţie a tulburărilor psihice, iar 85 la sută din cei stresaţi pot dezvolta boli cardiovasculare, se arată într-o statistică prezentată la constituirea Comitetului Intersectorial de Coordonare în Sănătatea Mintală (CICSM), al cărui preşedinte de onoare este Adriana Săftoiu.
Cu toate acestea, în România există un deficit de medici psihiatri, autorităţile considerând că ar mai fi nevoie de încă 750 de medici cu această specialitate. Din cauza problemelor psihice, pierderile economice se cifrează la 3 la sută din Produsul Intern Brut. În România există 38 de spitale de psihiatrie, care totalizează aproximativ 16.000 de paturi. Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, a declarat că acest Comitet a fost înfiinţat ca urmare a recomandărilor cuprinse în raportul de ţară. Ambasadorul a spus că îngrijirea persoanelor cu tulburări psihice este unul dintre criteriile politice pentru aderarea României la UE, pentru că afectează drepturile omului. Începând din acest an se vor înfiinţa Centre de Sănătate Mintală, prin transformarea Laboratoarelor de Sănătate Mintală. Acestea vor fi amplasate în cadrul comunităţii şi vor asigura asistenţa primară şi asistenţa psihiatrică ambulatorie unui număr de aproximativ 150.000 - 300.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite