Poluarea din trafic ne atacă inima şi plămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele substanţelor poluante asupra organismului pot apărea după numai 15 minute. Hipertensiunea arterială şi infarctul miocardic sunt consecinţe ale poluării care pot apărea şi după o expunere de scurtă durată.

Substanţele poluante din atmosferă afectează nu doar plămânii, ci şi inima, arată studii recente realizate în SUA. Potrivit specialiştilor de la Universităţile din Louisville şi Michigan, persoanele care trăiesc în oraşe cu poluare atmosferică ridicată au un risc crescut de a suferi de afecţiuni ale inimii şi chiar de a face infarct miocardic.

Miniparticulele de noxe ajung rapid în sânge

Printre substanţele toxice incriminate se numără aldehidele, care se găsesc în majoritatea formelor de fum, în cel produs de maşini, cât şi în fumul de ţigară.

Odată inhalate, particule microscopice ale acestor substanţe pătrund în plămâni şi, de aici, pot trece cu uşurinţă în sânge. Ajunse în circuitul sanguin, aldehidele cresc nivelul colesterolului şi, în acelaşi timp, activează enzimele care au rolul de a „sparge“ plăcile de aterom de pe pereţii vaselor.

În momentul în care plăcile sunt sparte, bucăţi din acestea încep să migreze de-a lungul vaselor sanguine şi pot bloca arterele, declanşând un infarct. „Este uimitor cât de rapid apar efectele nocive ale poluării atmosferice asupra sistemului cardiovascular.

Sunt suficiente 15 minute de expunere la fumul maşinilor în trafic sau la fumul de ţigară pentru ca tensiunea arterială să crească considerabil“, explică medicul Robert Brook, coordonatorul studiului american. Specialiştii atrag atenţia că nici concentraţia de substanţe poluante din casă nu este mai puţin inofensivă decât cea din exterior.

Unele studii recente au demonstrat că în casă se pot forma particule poluante din mai multe substanţe toxice, provenind din surse diferite: fumul de ţigară, fumul de la gătit, substanţele dezinfectante, vopselele, substanţele adezive. Aceste particule, amestecate cu picături microscopice de apă, alcătuiesc adevăraţi inamici ai sănătăţii, susţin cercetătorii.

Riscuri imediate ale poluării


Dioxidul de azot este iritant pentru plămâni. Expunerea la acest gaz emis de automobile afectează activitatea respiratorie şi agravează crizele de astm. În cazul copiilor, dioxidul de azot favorizează instalarea infecţiilor microbiene.

Dioxidul de sulf accentuează simptomele afecţiunilor respiratorii atât la adulţi, cât şi la copii.

Ozonul este un gaz foarte agresiv cu mucoasele oculare şi respiratorii. Provoacă iritaţii ale nasului şi gâtului, alterarea funcţiilor pulmonare, tuse şi senzaţie de sufocare.

Monoxidul de carbon, în cantităţi mari, poate fi letal, prin reducerea capacităţii de transport al oxigenului în sânge. În concentraţii mici, afectează sistemul nervos central, încetineşte pulsul, reduce acuitatea vizuală, antrenează dificultăţi respiratorii, migrene, greaţă, ameţeală, confuzie. Cele mai afectate sunt persoanele cu boli respiratorii sau coronariene şi copiii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite