Bazac: România imunizează copiii împotriva gripei A H1N1 cu vaccin refuzat de Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al sănătăţii Ion Bazac
Fostul ministru al sănătăţii Ion Bazac

România cumpără din străinătate jumătate de milion de doze de vaccin împotriva gripei porcine pentru imunizarea copiilor, doze refuzate de Polonia, din cauza condiţiilor contractuale, susţine fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac.

"Autorităţile din România ar trebui să manifeste o precauţie ridicată în ceea ce priveşte achiziţia tipului de vaccin pandemic destinat vaccinării copiilor, după ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producător, acelaşi cu cel ofertat României", precizează fostul ministru.

Fostul şef de la Sănătate recomandă autorităţilor române să reanalizeze achiziţia vaccinului, în condiţiile în care premierul polonez Donald Tusk a refuzat achiziţionarea de doze de vaccin, deoarece producătorul dorea ca responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului să treacă în cârca statului.

"Este inacceptabil ca răspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului să fie asumate politic, de guverne şi nu de către producător! Vaccinul este un produs medical şi producătorul trebui să şi-l asume. Este de aşteptat ca aceleaşi condiţii să fie impuse de către producător şi ţării noastre - Guvernul României să îşi asume responsabilitatea pentru efectele negative", adaugă Bazac.

Fostul ministru precizează, că astfel de condiţii contractuale cerute guvernelor nasc suspiciuni cu privire la testarea vaccinului respectiv.

Ion Bazac solicită, astfel, reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi guvernului să facă publice condiţiile solicitate de către producător şi să ia în calcul reanalizarea sursei de achiziţie a vaccinului pentru copii.

Premierul Emil Boc a anunţat săptămâna trecută că pentru a putea vaccina şi copiii între 6 luni şi 6 ani, categorie de risc care nu va fi acoperită de vaccinul produs la Institutul "Cantacuzino", Guvernul va achiziţiona 500.000 de doze de vaccin din străinătate, de la producătorul GlaxoSmithKline.

Potrivit secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel, pentru o doză de vaccin se va plăti 4,5 euro fără TVA, reprezentând preţul standard de comercializare.

Citiţi şi despre motivele pentru care Polonia a refuzat achiziţionarea de vaccin împotriva noii gripe

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite