Pneumoniile, o consecinţă a răcelilor netratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răcelile care nu trec în două săptămâni pot da complicaţii
Răcelile care nu trec în două săptămâni pot da complicaţii

Complicaţiile pe care le dau virozele respiratorii apar pe fondul unei imunităţi scăzute a organismului. Tratamentul şi izolarea la domiciliu în perioada de convalescenţă sunt măsurile pe care bolnavii trebuie să le ia pentru ca banala răceală să nu ducă la probleme mai grave de sănătate.

Tratamentele de stimulare a imunităţii şi suplimentele alimentare cu vitamine pot ajuta în perioadele de convalescenţă, dar nu sunt un tratament eficient pentru răceli. Medicii avertizează că astfel de strategii împotriva bolii, care presupun automedicaţia fără sfatul specialistului sau cel puţin la recomandarea farmacistului, stau adesea la baza unor complicaţii grave ale răcelilor.

„Pacienţii trebuie să ştie că nu le trece boala dacă, de exemplu, iau vitamina C şi că nici nu sunt protejaţi de suprainfecţii cu alte virusuri", explică medicul primar de medicină de familie Sandra Alexiu Adalgiza. Specialistul recomandă prezentarea la medic pentru tratarea corectă a răcelilor, o condiţie esenţială pentru prevenirea complicaţiilor. În plus, medicii le recomandă bolnavilor izolarea la domiciliu, fiindcă au imunitatea scăzută şi sunt vulnerabili la alte infecţii cu virusuri şi cu bacterii.

Junghiul toracic, semnal negativ

O complicaţie gravă pe care o pot da virozele simple poate fi pneumonia, o inflamare a plămânilor produsă de infecţia cu bacterii şi cu virusuri, cel mai frecvent cu pneumococul Streptococcus pneumoniae.

„Febra este mare, în jur de 40 de grade Celsius şi bolnavul resimte o durere puternică la nivelul toracelui, aşa-numitul junghi toracic, tuşeşte cu expectoraţii purulente şi are o stare generală proastă de toropeală şi de moleşeală", explică medicul primar pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Capitală. Printre factorii favorizanţi ai infecţiei, pe lângă imunitatea scăzută, se află şi stilul nostru de viaţă.

„De la o răceală se poate ajunge la pneumonie atunci când o persoană nu se izolează în casă, dar şi dacă are un stil de viaţă care implică stres şi odihnă insuficientă", explică pneumologul. De asemenea, prezintă riscuri mai mari de a face pneumonie o persoană care fumează sau care consumă frecvent alcool. Tratată de către specialist, pneumonia simplă trece în decursul a maximum două săptămâni.

Durerea de cap, posibilă sinuzită

Când o simplă răceală se continuă cu dureri de cap, atunci poate fi vorba despre o sinuzită, infecţie a sinusurilor dată chiar de germenul care a produs viroza. În cazul în care a ajuns în sinusuri, acesta se multiplică şi urmarea este o infecţie manifestată prin puroi şi febră.

„Prevenirea se face prin tratarea corectă a răcelilor, dar şi a alergiilor", explică profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, şeful clinicii ORL a Spitalului „Sfânta Maria" din Bucureşti. Sinuzita se poate croniciza deoarece, în timp, mucoasa care căptuşeşte sinusul se îngroaşă şi se poate cicatriza.

Dacă în sinuzitele acute tratamentul constă în administrarea de antibiotice, antiinflamatoare şi dezinfectante nazale, pentru sinuzitele cronice este indicată chirurgia endoscopică. Intervenţia constă în deschiderea orificiilor sinusurilor şi îndepărtarea obstacolelor care, în multe dintre cazuri, pot fi polipi sau defecte anatomice precum deviaţia de sept, ce poate fi corectată prin această intervenţie.

Copiii sunt predispuşi la infecţii ale urechii

Un tub micuţ, numit trompa lui Eustachio, care asigură comunicarea dintre urechea medie şi nazofaringe este mai scurt şi mai larg la copil, de aceea, microbii de la nivelul nasului pot pătrunde prin acest canal în ureche, infectând-o. Plânsul şi suflarea incorectă a nasului favorizează împingerea secreţiilor înspre ureche, producând obturarea trompei şi conducând la apariţia otitelor.

Copiii simt durere, au urechile înfundate şi aud mai greu, iar când infecţia proliferează, un lichid gălbui se scurge din ureche. Tratamentul constă în antibiotice şi în calmante pentru durere, dar şi în picături care desfundă nasul, pentru a nu favoriza, în continuare, acumularea de lichid în urechea medie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite