Plantele puternic laxative, riscante pentru organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cruşinul şi senna au efect după 6-12 ore de la administrare
Cruşinul şi senna au efect după 6-12 ore de la administrare

Unele remedii naturale care combat constipaţia au efecte adverse demne de luat în seamă, atrag atenţia specialiştii. De exemplu, cruşinul şi senna sunt folosite frecvent pentru efectul lor laxativ.

De fapt, ele stimulează activitatea colonului şi determină creşterea peristaltismului (contracţii şi relaxări) intestinal, fiind mai puternice decât majoritatea laxativelor de sinteză.

Însă, dacă sunt administrate pe termen lung, aceste plante nu doar că dau dependenţă, ci au şi alte efecte adverse: irită pereţii intestinali, determină stări de slăbiciune, oboseală, pierderea poftei de mâncare, crampe abdominale şi diaree severă, arată Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA. Doctorul farmacist Ovidiu Bojor spune că remediile laxative pe bază de cruşin şi de senna pot fi folosite, însă doar în situaţii de urgenţă, efectul purgativ apărând la 6-12 ore de la administrare.

Creează dezechilibru la nivel intestinal

Specialistul recomandă precauţie şi în ceea ce priveşte dozele de plante, unele ceaiuri conţinând şi 25% senna, ceea ce creează un dezechilibru la nivel intestinal. În plus, laxativele cu senna şi cu cruşin prezintă riscul de eliminare a florei intestinale protectoare, cu rol în procesul de digestie, dar şi în imunitate.În locul acestor laxative puternice, specialiştii ne recomandă consumul alimentelor bogate în fibre, ce reglează tulburările de tranzit intestinal.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite