Plantele pot ţine astmul sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plantele pot ţine astmul sub control
Plantele pot ţine astmul sub control

Salvia, sovârful şi muşeţelul îi ajută pe bolnavi să scape de senzaţia de sufocare şi de tusea persistentă. Datele statistice arată că în România există aproximativ două milioane de persoane bolnave de astm bronşic, deşi multe nu sunt încă diagnosticate.

Astmul bronşic poate afecta destul de serios viaţa unui bolnav dacă simptomele nu sunt controlate în permanenţă. În prezent nu există un tratament pentru această boală cronică inflamatorie ce afectează căile respiratorii, ci doar unul simptomatic. Efectele medicamentelor pot fi completate cu ajutorul plantelor care, de-a lungul timpului, şi-au dovedit eficienţa în ceea ce priveşte ameliorarea crizelor de astm.

Fitoterapeuţii avertizează însă că nici remediile din plante nu trebuie folosite după ureche. „Se poate întâmpla ca, din cauza dozării greşite a cantităţilor de plantă, efectul obţinut să fie unul diferit de cel aşteptat.

Prin urmare, atunci când problemele de sănătate sunt mai complicate, se recomandă să se apeleze numaidecât la un specialist în medicina naturistă, deoarece este singurul care poate da o reţetă precisă”, spune doctorul farmacist Ovidiu Bujor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Sovârful aeriseşte căile respiratorii

Pentru fluidizarea secreţiilor bronşice, fitoterapeuţii recomandă sovârful, o plantă cu efect puternic dezinfectant şi antispastic al căilor aeriene superioare.

Se administrează sub formă de infuzie, care se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă fiartă. Amestecul se acoperă zece minute, după care se strecoară. Se pot bea până la trei ceaiuri pe zi, deoarece sovârful este lipsit de efecte secundare.

Terapia cu sovârf se recomandă  la intervale regulate de timp, la începutul fiecărui anotimp.

Salvia are efect antiinfecţios

Pulberea de salvie este un remediu natural eficient în reducerea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii, având totodată şi un efect antiinfecţios. „Pulberea de salvie trebuie măcinată chiar în momentul în care urmează să fie folosită, deoarece conţine ulei volatil. Dacă se macină cu mult timp înainte, uleiul se evaporă, iar pulberea este lipsită de proprietăţile curative ale salviei”, explică doctorul farmacist Ovidiu Bujor.

Timp de o lună, bolnavul de astm trebuie să-şi pună sub limbă câte un vârf de cuţit de pulbere de salvie, de patru ori pe zi. Se recomandă ca tratamentul să fie aplicat la începutul primăverii, salvia având şi efect detoxifiant.

Muşeţelul şi levănţica, doar în combinaţie

Pentru a ţine sub control crizele de astm, specialiştii recomandă un amestec de plante cu rezultate pe termen lung. Astfel, se combină 10 g de salvie cu 40 g de muşeţel, 40 g de trei-fraţi-pătaţi şi 10 g de levănţică. Dintr-o lingură de amestec şi o cană de apă se prepară o infuzie concentrată.

În cazul copiilor bolnavi de astm bronşic se recomandă o cană de ceai pe zi, care se bea în mai multe reprize. În schimb, adulţilor le este recomandat să bea două căni de ceai pe parcursul unei zile.

Iar pentru că la adulţi astmul bronşic este de obicei însoţit de hipertensiune arterială, la această reţetă se mai pot adăuga plante precum vâsc, valeriană şi talpa gâştei. Acestea au rolul de a menţine valorile tensiunii arteriale în limitele normale. Vâscul însă se va prepara separat, deoarece,  în cazul lui, maceratul se obţine doar la rece.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate“

image


Dosar: E sezonul vitaminelor naturale
Sfaturi privind alegerea şi prepararea  fructelor şi legumelor
Avantajele dietei vegetariene
Cele mai noi tratamente pentru melanom
Din ce cauze apare leşinul
Calmante din plante pentru durerile menstruale

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite