Pilula de a doua zi, riscantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luate frecvent, contraceptivele de urgenţă pot provoca dereglări hormonale dificil de controlat. Dacă sunt administrate la scurt timp după contactul sexual, au o eficienţă de circa 95 la sută în prevenirea unei sarcini nedorite.

Contraceptivul de urgenţă a fost creat cu scopul de a preveni apariţia unei sarcini nedorite în cazul unui contact sexual neprotejat. Spre deosebire de anticoncepţionalele clasice, acesta are o concentraţie foarte mare de hormoni (echivalentul a cinci pilule contraceptive) şi, prin urmare, are capacitatea de a împiedica fecundarea ovulului.

Aşa cum arată şi denumirea, pilula trebuie administrată de urgenţă, adică în cel mai scurt timp după un contact sexual neprotejat. „Potrivit prospectului, administrarea contraceptivului de urgenţă nu trebuie să se facă mai târziu de 48 de ore de la contactul sexual. Eu recomand însă ca acesta să fie luat chiar mai devreme, deoarece pilula conţine atât estrogen, cât şi progesteron (dacă sarcina deja s-a instalat, progesteronul fixează mai bine ovulul fecundat în uter)", explică medicul specialist obstetrică-ginecologie Ciprian Pop Began de la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias" din Bucureşti. Pe lângă pilula cu doză unică de hormoni, în prezent se comercializează şi contraceptive de urgenţă cu doză dublă. În cazul persoanelor care aleg această variantă de contracepţie, care este de altfel şi mai accesibilă ca preţ, prima pilulă hormonală se administrează în cel mult 72 de ore de la contactul sexual, iar a doua după alte 12 ore.

Dereglează menstruaţia şi pune inima în pericol

Deşi pilula de a doua zi reprezintă una dintre cele mai bune metode de prevenire a unei sarcini nedorite, efectele secundare limitează utilizarea ei frecventă. Din cauza cantităţii foarte mari de hormoni, pilula de a doua zi poate provoca dureri de cap, anemie, oboseală şi dureri puternice la nivelul abdomenului inferior. De asemenea, se produce o dereglare a menstruaţiei. Mai exact, aceasta poate surveni fie mai devreme decât în mod normal (dacă este luată până în a 14-a zi a ciclului menstrual), fie poate întârzia (după a 14-a zi). Totodată, pilula de a doua zi nu se recomandă femeilor care suferă de afecţiuni cronice. În această categorie se regăsesc femeile cu afecţiuni renale, cu insuficienţă cardiacă, cu diabet zaharat, cu hipertensiune şi cele cu astm.

Steriletul, o opţiune mai sănătoasă

Pentru prevenirea unei sarcini nedorite, pe lângă pilula de a doua zi, mai există o soluţie de urgenţă: steriletul (se instalează în maximum cinci zile de la contactul sexual). Deşi acesta are o serie de efecte secundare (sângerările menstruale mai abundente decât înainte de inserţie, dureri mai mari în timpul menstruaţiei), nu favorizează apariţia stărilor de greaţă şi de oboseală care apar pe fondul administrării pilulei de a doua zi. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite