Pilula de poimâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou contraceptiv de urgenţă ce rămâne eficient până la cinci zile a apărut luna trecută pe piaţa europeană.

Ultimul sosit pe piaţa medicamentelor anticoncepţionale a fost botezat „pilula de poimâine”, deoarece poate fi administrat chiar şi după cinci zile de la un contact sexual neprotejat sau în cazul în care  metoda contraceptivă utilizată nu a funcţionat (cum ar fi ruperea prezervativului în timpul actului sexual). Noul anticoncepţional este un medicament care conţine o substanţă activă numită ulipristal acetat şi este disponibil sub formă de comprimate albe, de 30 de miligrame, în blistere cu câte două pilule. Pentru a acţiona, este suficient un singur comprimat care poate fi administrat cu sau fără alimente. Dacă însă în decurs de trei ore de la administrarea medicamentului pacienta vomită, se va administra o nouă pilulă. Un alt avantaj este acela că pilula poate fi luată în orice moment al ciclului menstrual.

Cum acţionează noul medicament?

Pentru apariţia unei sarcini este necesară ovulaţia (eliberarea ovulelor), urmată de fertilizarea ovulului (fuziunea cu spermatozoidul) şi implantarea acestuia în uter. Hormonul sexual progesteron stimulează producerea proteinelor care au un rol important în programarea ovulaţiei şi în pregătirea mucoasei uterine pentru primirea ovulului fertilizat. Iar substanţa activă (ulipristal acetat) din compoziţia noului anticoncepţional acţionează la nivelul receptorilor de progesteron. Cu alte cuvinte, se leagă de receptorii de care se ataşează  în mod normal progesteronul, împiedicând astfel producerea efectului hormonului. Prin acţiunea sa asupra acestor receptori, contraceptivul previne sarcinile prin influenţarea ovulaţiei şi poate conduce, de asemenea, la modificări ale mucoasei uterine.

Studiile clinice arată că eficacitatea medicamentului este de 95%, timp de cinci zile (durata de viaţă a spermatozoizilor). 1.241 de femei au participat la realizarea studiilor clinice. Din acestea, doar 26 au rămas însărcinate. „Cifra este inferioară pragului de 5,5% din totalul femeilor care ar fi putut rămâne însărcinate dacă nu ar fi folosit nicio metodă contraceptivă. Contraceptivul a evitat astfel trei cincimi din sarcinile neaşteptate”, se arată într-un document publicat de European Medicines Agency (EMEA).

Eficienţă prelungită

Referitor la efectele secundare, cercetătorii susţin că printre acestea se numără durerile abdominale şi tulburări ale ciclului menstrual. Specialiştii anunţă că eficacitatea unei „pilule de a doua zi”este comparabilă cu cea a „pilulei de poimâine” doar în primele 24 de ore. Eficienţa scade însă la doar 60% în intervalul 48 - 72 de ore, în cazul „pilulei de a doua zi”, deoarece aceasta conţine doar un progestativ care blochează ovulaţia, însă nu mai este activ după ce trece perioada de secreţie hormonală care declanşează ovulaţia. Ca modulator specific al receptorilor de progesteron şi „pilula de poimâine” blochează ovulaţia, dar rămâne eficientă mai mult timp, până la eliberarea ovulului”, susţine Luc Massart, directorul executiv al firmei producătoare.

Deosebirile între eficacitatea celor două  contraceptive sunt explicate de către cercetătorii firmei producătoare prin modul diferit de acţiune: levonorgestrel e un estroprogestativ care blochează ovulaţia, după care devine inactiv, pe când ulipristal acţionează mai mult timp asupra receptorilor de progesteron.

Deocamdată, medicamentul este comercializat în Franţa, în Marea Britanie şi în Germania, la un preţ de aproximativ 30 de euro. Nu a fost anunţată încă data la care va fi lansat medicamentul şi pe piaţa din România.

Contracepţia de urgenţă

Denumită şi „pilula de a doua zi”, contracepţia de urgenţă este indicată femeilor care au contacte sexuale ocazionale şi care nu urmează un tratament contraceptiv de durată. Substanţa de bază (levonorgestrel) este un progesteron care inhibă implantarea ovulului fecundat în endometru (peretele uterului). Se recomandă o tabletă la o oră după actul sexual, iar în cazul repetării actului sexual, încă o tabletă, la opt ore după prima. Se acceptă administrarea a una sau două tablete, dar nu mai mult de patru lunar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite