Pietrele la rinichi, eliminate fără bisturiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrele la rinichi, eliminate  fără bisturiu
Pietrele la rinichi, eliminate fără bisturiu

Litotriţia, o procedură care foloseşte undele de şoc, ajută la eliminarea calculilor renali. Cu o trimitere de la medicul de familie, toţi pacienţii români pot beneficia gratuit de această intervenţie. Procedura se realizează sub anestezie şi durează în jur de 45 de minute.

Litotriţia extracorporală presupune folosirea undelor de şoc pentru fărâmiţarea pietrelor la rinichi mai mici de doi centimetri, care vor fi eliminate prin urină.

„Undele de şoc sparg calculii în fragmente mici, care sunt eliminate total prin urină începând din următoarele zile, până la trei sau patru săptămâni”, afirmă Gabriel Mircescu, medic primar nefrolog, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Înaintea începerii acestei proceduri, este necesară administrarea unor medicamente împotriva durerii şi sedarea, după care pacientul este poziţionat pe masa de litotriţie, astfel încât generatorul undelor de şoc să „ţintească” piatra care urmează să fie fragmentată.

„Sunt necesare între 1.000 şi 3.000 de impulsuri pentru a sparge calculul în fragmente mici. În acest timp, pacientul va simţi, cu regularitate, mici înţepături, în locul în care aparatul vine în contact cu pielea“, completează medicul Gabriel Mircescu. În general, litotriţia este bine tolerată, însă există riscul să apară mici vânătăi pe abdomen sau urinare cu sânge care, în mod normal, ar trebui să dispară după câteva zile.

Sunt necesare analize pre- şi postintervenţie

În ziua precedentă litotriţiei, pacientul trebuie să consume alimente uşoare şi să nu ia masa după ora 22.00, iar în ziua efectuării intervenţiei nu trebuie să consume nimic la micul dejun. În cazul în care se urmează un tratament medicamentos, se iau pastilele în mod obişnuit, cu o cantitate mică de apă, iar cei care îşi administrează insulină nu trebuie să facă doza de dimineaţă.

Înainte de efectuarea litotriţiei sunt indicate analize medicale, printre care: hemoleucograma, probe de coagulare, EKG, sumar de urină, urocultură şi ecografie. La două săptămâni după intervenţie, pacientul urmează să revină la consult, pentru evaluare, când i se indică alte analize, precum cele de urină, o radiografie renală şi o ecografie.

Neindicată în insuficienţă renală

Litotriţia nu este recomandată pacienţilor care au infecţie urinară acută, obstrucţii ale căilor urinare, chisturi sau tumori la rinichi, malformaţii ale rinichilor, calculi de peste doi centimetri, boli cu risc de sângerare, pacemaker cardiac, tulburări ale ritmului inimii şi celor cu tensiune peste 180/100 mmHg.

De asemenea, nu este indicată nici persoanelor obeze, la care nu se poate vizualiza prin ecografie calculul, din cauza grosimii stratului adipos din jurul rinichilor. Nici femeile însărcinate nu trebuie să efectueze litotriţie, deoarece există riscul de rănire a fătului.

Unde se poate face gratuit

Pe baza trimiterii de la medicul de familie sau de la specialist, orice pacient poate face litotriţie la Clinica Gral din Bucureşti.

Pe lângă procedura în sine, pacienţii îşi pot face gratuit analizele medicale necesare înaintea efectuării litotriţiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite