Peste 250 de transplanturi renale anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel mondial, unu la sută din populaţie are insuficienţă renală cronică decompensată (când starea generală de sănătate se alterează progresiv, iar riscul de pierdere a funcţiei renale este mare). Din această cauză, se efectuează, anual, mai mult de 50.000 de transplanturi renale.

În 85 la sută din cazuri,  rinichii transplantaţi funcţionează  şi după un an de la intervenţie. „În România, se efectuează anual peste 250 de transplanturi renale. Anul acesta sunt finanţate 271“, subliniază Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

În perioada iunie 1997- mai 2009, numai la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti au fost efectuate 1.000 de transplanturi renale.

„S-au efectuat 201 (20 la sută) transplanturi cu rinichi de la donator mort, s-au transplantat 949 de adulţi (95 la sută), 51 de copii (5,1 la sută), iar 40 dintre primitori au fost diabetici“, subliniază Ionel Sinescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite