Peste un miliard de doze de vaccin împotriva gripei porcine, comandate de ţările din Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste un miliard de doze de vaccin împotriva gripei porcine, comandate de ţările din Nord
Peste un miliard de doze de vaccin împotriva gripei porcine, comandate de ţările din Nord

Peste un miliard de doze de vaccin împotriva gripei porcine au fost comendate de ţările din emisfera nordică la laboratoarele farmaceutice care însă nu vor putea furniza decât o cantitate limitată la începutul toamnei, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

În momentul în care pandemia va ajunge în emisfera nordică, "va exista o aprovizionare cu vaccinuri foarte limitată", a declarat marţi Melinda Henry, purtătoare de cuvânt a OMS.

"Nu vor exista suficiente doze pentru vaccinarea unor întregi populaţii şi nici chiar a unor procente mari din aceste populaţii", a adăugat ea.

Melinda Henry susţine că în prezent comenzile ţărilor din emisfera nordică depăşesc un miliard de doze.

În iulie, OMS a anunţat că cele 25 de laboratoare farmaceutice care muncesc la producţia de vaccinuri ar putea furniza până la 94 de milioane de doze pe săptămână începând din octombrie. Dar ea a estimat că din cauza randamentului scăzut al tulpinei exploatate, aceste cifre ar putea să fie de la două până la patru ori mai mici.

Noi tulpini care ar putea fi mai productive sunt în curs de dezvoltare, dar niciuna dintre acestea nu a dat rezultate încurajatoare, potrivit Melindei Henry.

În plus, până în prezent nu se cunoaşte dacă trebuie administrate una sau două doze.

Un laborator chinez, Sinovac Biotech, a anunţat că a terminat testele clinice pentru obţinerea unui vaccin care nu ar necesita decât administrarea unei singure doze.

Numeroşi experţi consideră însă că majoritatea oamenilor ar avea nevoie de două doze de vaccin, întrucât nu dispun de imunitate împotriva acestui nou virus.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite