Personalitatea „dictează“ predispoziţia către anumite boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colericii prezintă risc de afecţiuni cardiovasculare, iar anxioşii se pot îmbolnăvi de ulcer. Specialiştii spun că personalitatea poate da anumite vulnerabilităţi la nivel fizic şi psihic, influenţând semnificativ şi puterea de vindecare după o boală.

Psihologii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, au scos în evidenţă modul în care personalitatea poate influenţa starea de sănătate. Aceştia spun că trăsăturile de caracter sunt rezultatul genelor şi al mediului de viaţă şi, de aceea, indivizii cu un anumit tip de personalitate prezintă predispoziţii de care ar trebui să ţină cont pentru a preîntâmpina eventuale îmbolnăviri.

„Modul în care simţim şi reacţionăm are o influenţă mult mai mare decât am crede asupra stării noastre de sănătate. În primul rând, personalitatea poate crea anumite vulnerabilităţi, pentru că «uzăm» în mod constant un anumit organ şi acesta devine predispus la a ceda primul. Pe de altă parte, personalitatea influenţează puterea de a reacţiona la o anumită boală", spune psihologul Lena Rusti, psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Colericii şi timizii, risc cardiovascular

Un studiu realizat la Şcoala de Medicină „Mount Sinai" din New York, SUA, arată că persoanele colerice, care se înfurie repede, au o rezistenţă scăzută la stres, sunt predispuse către hipertensiune arterială şi prezintă un risc cu 50% mai crescut de a face o boală de inimă sau un atac vascular cerebral decât cele care învaţă să-şi controleze emoţiile, dar fără a le reprima. În plus, colericii prezintă şi un risc crescut către cancer de sân sau de colon, arată sudiile. O predispoziţie crescută către boli de inimă prezintă şi persoanele timide, deoarece acestea sunt vulnerabile în faţa stresului declanşat de schimbări.

„Incapacitatea de a ne filtra emoţiile şi de a le înţelege pot vulnerabiliza în timp diferite organe, precum inima sau stomacul. Chiar dacă natura noastră este una năvalnică, ce ne poate pune sănătatea în pericol, putem învăţa să ne ajustăm, mai ales dacă suntem motivaţi să facem acest lucru", mai spune psihologul Lena Rusti.

Anxioşii pot avea probleme cu stomacul

Persoanele care suferă de anxietate sunt de cinci ori mai predispuse să dezvolte ulcer gastric decât cele care nu sunt afectate de această tulburare, a demonstrat o echipă de cercetători francezi şi canadieni. Acest lucru este pus pe seama faptului că neliniştea permanentă şi frica iraţională sunt asociate cu obiceiuri precum fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentaţia dezechilibrată şi problemele de somn. Iar aceşti factori determină o creştere a acidităţii de la nivelul stomacului, declanşând gastritele sau chiar ulcerul gastric.

Optimiştii, puţin preocupaţi de dietă

Specialiştii de la Universitatea „Doshisha" din Kyoto, Japonia, au observat că persoanele optimiste sunt mai înclinate către obezitate decât cele pesimiste. Acest lucru este pus pe seama faptului că indivizilor care sunt veseli mai tot timpul le pasă mai puţin de problema greutăţii şi rezistă mai greu tentaţiilor culinare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite