Persoanele optimiste, mai ferite de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O atitudine pozitivă şi realistă ne ajută să ne păstrăm starea de sănătate
O atitudine pozitivă şi realistă ne ajută să ne păstrăm starea de sănătate

Gândurile negative cresc riscul de afecţiuni cardiovasculare şi scad durata şi calitatea vieţii. Pesimismul, ostilitatea şi stresul duc la eliberarea unor substanţe nocive în organism şi la adoptarea unor obiceiuri nesănătoase.

Atitudinea ne influenţează starea de sănătate. Este o ipoteză pe care studiile au confirmat-o în repetate rânduri. Un studiu american recent arată că persoanele care văd jumătatea plină a paharului au şanse mai mari de a-şi păstra inima sănătoasă.

Desfăşurat timp de zece ani pe un eşantion de 1.739 de adulţi sănătoşi, studiul a luat în calcul gândurile pesimiste şi negative persistente pe termen lung şi valorile tensiunii arteriale şi colesterolului. Concluzia a fost că persoanele depresive şi anxioase sunt cu 22 la sută mai expuse riscului de a suferi de infarct miocardic decât cele pozitive şi entuziaste.

Potrivit Karinei Davidson, coordonatorul studiului şi directorul Centrului de Sănătate Cardiovasculară de la Universitatea Columbia, explicaţia constă în faptul că persoanele care au mai puţine gânduri negative îşi revin mai repede după evenimentele stresante.

Depresia creşte riscul de inflamaţii

În caz de depresie, sistemul imunitar secretă mai multă interleukină 6, o proteină care determină apariţia inflamaţiilor la nivelul sistemului cardiovascular. Iar stresul duce la eliberarea de cortizol, hormon de adaptare cu efecte negative asupra ritmului cardiac, asupra tensiunii arteriale şi coagulării sângelui. Pe de altă parte, pesimismul se asociază cu obiceiuri alimentare nesănătoase şi cu fumatul, ceea ce poate suplimenta efectele negative asupra organismului, spun specialiştii.

Un alt studiu american, realizat de data aceasta pe un grup de 100.000 de femei pe o durată de opt ani, arată că optimistele au un risc mai mic de deces (cu 14%) şi de a suferi de boli cardiace (cu 9%).

Gândirea „pozitivă" se învaţă

Nu putem elimina complet factorii stresanţi, dar putem schimba modul în care reacţionăm la ei, spun specialiştii. Astfel, controlarea gândirii ne face să avem o abordare mai realistă, mai relaxată a evenimentelor negative, iar acest lucru scade riscul de îmbolnăvire.

„Optimismul nu este o trăsătură de caracter înnăscută, el este un efect. Poţi avea un anumit temperament, dar modul în care gândeşti este unul învăţat, raportat la realitate, la lucrurile cu care ai luat contact. Poţi învăţa să îţi dirijezi gândirea, aceasta fiind un proces conştient şi voluntar, aflat sub controlul tău", ne explică psihologul şi psihoterapeutul Bogdana Bursuc de la Mind Institute din Bucureşti.

„Oamenii îşi pot schimba modul de gândire. Terapia cognitivă, de exemplu, îi ajută să aibă gânduri realiste, raţionale", completează psihologul Ana Raluca Stăncescu de la Psyclinic, Bucureşti.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite