Pastilele pentru anxietate, la fel ca heroina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Benzodiazepinele, o categorie frecvent folosită de medicamente antianxiolitice, pot da dependenţă într-un mod similar stupefiantelor, precum heroina şi canabisul.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Geneva, Elveţia, şi din cadrul Laboratorului de Neurofarmacologie Genetică din Massachusetts, SUA, au descoperit mecanismul prin care tratamentele precum diazepamul, clordiazepoxidul sau medasepamul creează dependenţă.

În viitor, nu vor mai da dependenţă

Studiul cercetătorilor elveţieni şi americani a scos la iveală că benzodiazepinele stimulează creşterea nivelului de dopamină, un neurotransmiţător implicat în controlul motilităţii şi mişcărilor. Acesta intră în legătură cu un alt neurotransmiţător, acidul aminobutiric de tip A (GABA A), şi stimulează aceeaşi zonă a creierului pe care o activează şi substanţele stupefiante.

Această descoperire îi va ajuta pe cercetători să creeze medicamente antianxiolitice cu acelaşi efect terapeutic, dar care să stimuleze o altă zonă a creierului, fiind înlăturat astfel riscul ca tratamentul să creeze dependenţă.

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate“

-Dosar: Câte chimicale conţine hrana noastră
-Ce tipuri de ambalaje şi vase de gătit devin periculoase prin folosirea zilnică
-Soluţii practice care ne pun sănătatea la adăpost
-Creierul, un mare consumator de energie
-Dispozitive moderne de monitorizare a glicemiei
-Atenţie la tratamentul pentru răceală!
-5 plante care îţi stimulează memoria

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite