Pastilele mai ieftine, la fel de eficiente?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Substanţa activă are concentraţii diferite în medicamentele generice şi în cele originale. Nu toţi pacienţii pot trece de la un medicament original la unul generic, pentru că unii dintre ei îşi pot pune viaţa în pericol, atrag atenţia specialiştii.

Un sondaj realizat pe 2.800 de persoane din şapte state europene a scos la iveală că majoritatea bolnavilor aflaţi sub un tratament care necesită prescripţie medicală au încredere în medicamentele generice.

83% din participanţi consideră că genericele sunt la fel de eficiente ca tratamentele originale. Pe de altă parte, la nivel internaţional există studii potrivit cărora un medicament generic ar fi cu 40% mai puţin eficient decât originalul.

Unele copii nu au calităţile originalului

Medicamentele originale sunt, de fapt, descoperiri revoluţionare în domeniul terapiilor unei anumite boli. Patentul acestora nu permite crearea unor copii pe durate de până la 20 de ani. După expirarea patentului, companiile farmaceutice pot copia reţeta originală, dar nu sunt obligaţi să o copieze în întregime.

Prin urmare, medicamentele generice nu sunt identice cu originalul, astfel explicându-se şi diferenţa de preţ, cele generice fiind mai ieftine decât tratamentele originale. De fapt, doar molecula de bază este aceeaşi în cazul celor două tipuri de medicamente, restul ingredientelor fiind diferite.

Formulele diferă

Deoarece nu respectă întocmai reţeta, ba, mai mult, unele formule originale pot conţine chiar şi două-trei molecule, în timp ce varianta generică poate conţine doar una, în unele cazuri, eficienţa lor diferă.

„Medicamentele generice au dreptul să aibă o concentraţie a moleculei originale de plus/minus 20%. Iar un pacient care suferă de o tulburare de ritm cardiac letală, de exemplu, riscă să-şi pună viaţa în pericol dacă ia genericul cu o concentraţie de -20%", atrage atenţia profesorul doctor Dan Andrei Gheorghe de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Această diferenţă de eficienţă nu creează de cele mai multe ori probleme grave. Depinde însă de boală şi de tipul de medicament. De exemplu, în cazul unor generice, companiile farmaceutice fac studii postmarketare, pentru a compara eficienţa genericului cu cea a originalului.

„Pentru ca un medicament generic să intre pe piaţa din România, acesta trebuie aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului, după nişte standarde similare celor din restul Europei", precizează prof. dr. Dan Andrei Gheorghe. 

Ce poate face bolnavul

În primul rând, o persoană bolnavă căreia i se propune un anumit tratament trebuie să se intereseze ce fel de medicamente i se recomandă (original sau generic) şi să-şi întrebe medicul dacă există diferenţe notabile de eficienţă.

Apoi, în cazul în care farmacistul îi oferă ca opţiune un medicament generic în locul celui original înscris pe reţetă, bolnavul ar trebui să-şi întrebe medicul dacă nu îl afectează o astfel de substituţie.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite