Parlamentul României, mai bogat ca Muzeul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Averea adunată de parlamentari: 7.448.000 euro în tablouri şi bijuterii

În ediţia de ieri a ziarului Adevărul v-am prezentat situaţia parlamentarilor în legătură cu terenurile pe care au reuşit să le adune. În pagina de astăzi de dosar ne vom referi la bijuteriile şi tablourile pe care le deţin deputaţii şi senatorii. Dar nu toţi parlamentarii au trecut în declaraţii sumele ce ar rezulta din evaluarea bijuteriilor sau a tablourilor. Unii nu au declarat că ar poseda astfel de bunuri, pentru ca însumate să ajungă la 5000 de euro, iar alţii, deşi şi-au trecut în declaraţia de avere tablourile sau operele de artă, nu au trecut şi valoarea lor estimativă, referindu-se la respectivele opere de artă în termeni de "bucăţi", făcând astfel imposibilă o evaluare completă a averii. De asemenea, în cazul în care a fost trecută valoarea estimată a operelor de artă, nu putem şti dacă este valoarea reală sau una mai mică, unele dintre operele de artă fiind declarate cu mult sub valoarea reală. Totuşi, au fost şi parlamentari meticuloşi, care au declarat autorul, titlul tabloului, anul dobândirii, modul de achiziţionare, precum şi cât au plătit la momentul resprectiv. În legătură cu bijuteriile situaţia este puţin alta, au existat mult mai mulţi parlamentari care să declare bijuterii peste 5000 de euro. Dar şi aici se poate pune problema estimării, pentru că în cazul unei bijuterii nu se evaluează doar materialul din care este prelucrată, ci şi lucrătura celui care a confecţionat-o. Cu alte cuvinte, nu putem şti dacă ceea ce au evaluat deputaţii şi senatorii este doar materialul sau bijuteria cu manoperă cu tot. Au existat şi cazuri, cum ar fi cel al deputatului PSD Dan Iosif, care a declarat că deţine 2 kg de aur, dar nu a precizat sub ce formă sau cam cât ar valora. La capitolul "bijuterii", am adunat bijuteriile ca atare, precum şi bunurile din metale preţioase, iar la capitolul "tablouri şi opere de artă", am adunat tablourile, picturile, icoanele, sculpturile etc.

Peste şapte milioane de euro în bunuri mobile
7.448.892 euro este suma ce reiese din adunarea valorii tablourilor şi a bijuteriilor celor 469 de parlamentari. Dar clasamentul nu este omogen, cel puţin în privinţa tablourilor. În cazul PD-ului, valoarea tablourilor este realizată în mare parte prin aportul a doi parlamentari, senatorul Cristache Rădulescu, care a declarat 90 de tablouri cu o valoare estimată de 580.000 de euro, şi deputatul Cristian Rădulescu, care deţine o colecţie de tablouri moderne şi contemporane estimată la 240.000 de euro. La fel stă cazul şi când e vorba de PRM, unde deputata Daniela Buruiană deţine tablouri pictate de ea, care valorează aproximativ 200.000 de euro, având în vedere că celebrul "Car cu boi" al lui Grigorescu a fost vândut cu 38.000 euro, în condiţiile în care PRM-ul declară tablouri valorând peste 600.000 de euro.

Un alt lucru ce merită menţionat este faptul că Adrian Năstase nu este totuşi parlamentarul cu cele mai multe opere de artă valoroase. Năstase a declarat bunuri de acest gen în valoare de 182.000 de euro, cu mult mai puţin decât colegul său de la PD, deputatul Cristian Rădulescu. Tot mari amatori de artă se dovedesc a fi şi Ion Iliescu şi Ion Solcanu. Ion Solcanu declară aproximativ 55 de tablouri, pe când Iliescu deţine 16 picturi ale autorilor români, obţinute înainte şi după 1989.

Topul partidelor care au cele mai valoroase tablouri şi opere de artă
1. PSD 2.613.180 euro
2. PD 1.451.476 euro
3. PRM 679.283 euro
4. PC 561.895 euro
5. Independenţi 195.000 euro
6. PNL 186.472 euro
7. UDMR 86.000 euro
8. Reprezentanţii minorităţilor naţionale 64.568 euro

Topul partidelor în funcţie de valoarea bijuteriilor declarate
1. PSD 527.241 euro
2. PRM 271.575 euro
3. PC 258.800 euro
4. PD 231.833 euro
5. PNL 188.403 euro
6. Independenţi 70.213 euro
7. UDMR 35.400 euro
8. Reprezentanţiiminorităţilornaţionale 27.553 euro

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, este cunoscut de multă vreme ca un împătimit colecţionar de artă. Lucrările de artă pe care le declară preşedintele Camerei însumează circa 180.000 de euro. În declaraţia de avere sunt trecute picturi şi lucrări grafice cu o valoare de peste 90.000 de euro, precum şi obiecte de artă decorativă sau icoane şi obiecte de cult cu o valoare de aproximativ 88.000 de euro.

Senatorul PD Cristache Rădulescu deţine bunuri mobile sub formă de bijuterii, metale preţioase şi opere de artă de mai bine de 600.000 de euro. El posedă statuete de bronz, marmură şi porţelan cu o valoare de circa 10.000 de euro, 90 de tablouri cu autori diferiţi în valoare de 580.000 de euro, argintărie de 8.000 de euro şi bijuterii de aproximativ 25.000 euro.

PRM, o colecţie de colecţionari
Printre cei care deţin colecţii preţioase se află şi senatorul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care posedă o colecţie de autografe, declarată drept "inestimabilă". Senatorul PRM deţine autografe ale unor oameni celebri precum Robespierre, Balzac, Lincoln, Eisenhower, Mihail Gorbaciov, Mihail Kogălniceanu sau I.L. Caragiale. Senatorul a dorit, la un moment dat, să-şi vândă colecţia de autografe pentru a strânge banii necesari înfiinţării unei televiziuni, dar, ulterior, a renunţat.Tot în Camera Deputaţilor, Tudor Marcu, de la PRM, fratele lui C.V. Tudor, deţine goblenuri realizate de soţie în ultimii 16 ani, pe care le-a estimat la 15.500 euro. Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Române de fotbal şi deputat PRM, are o colecţie de picturi în valoare de 100.000 de euro şi una de bijuterii însumând 200.000 de euro.

Investiţiile în artă - profit maxim
Achiziţionarea obiectelor de artă - tablouri şi bijuterii, reprezintă unul dintre cele mai rentabile, dar şi sigure moduri de a face bani în România. "Pe lângă faptul că obiectul îşi păstrează valoarea în sine, preţul de achiziţie al unui tablou se dublează într-un interval de timp relativ scurt", ne-a declarat Alexandru Ghilduş, directorul Casei de Licitaţii Monavissa. Spre exemplu, o operă a artistului Constantin Piliuţă care în urmă cu 12 ani costa în jur de 1.500 dolari are în acest moment o valoare de piaţă de 3.600 dolari. Totuşi, apetenţa pentru valori nu este neapărat apanajul jucătorilor la "bursa" plasamentelor alternative, ci şi al iubitorilor de artă. Specialistul a remarcat că anumite semnături care în urmă cu câţiva ani reapăreau pe piaţă la intervale de maximum doi ani circulă acum după cinci-şase ani. "Cumpărătorii nu sunt numai nişte investitori, ci şi iubitori de frumos", conchide Alexandru Ghilduş.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite