Pacienţii cu schizofrenie, ignoraţi la controlul de rutină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentul cu medicamente psihotrope are, ca efecte secundare, şi tulburări de metabolism, cum ar fi obezitatea. Unii pacienţi se îngraşă şi nu ştiu de ce. Medicaţia pentru boala de fond nu

Tratamentul cu medicamente psihotrope are, ca efecte secundare, şi tulburări de metabolism, cum ar fi obezitatea. Unii pacienţi se îngraşă şi nu ştiu de ce. Medicaţia pentru boala de fond nu trebuie întreruptă, dar medicii şi familia nu trebuie să ignore efectele pe care le are acest tratament asupra metabolismului şi să încerce reducerea acelor factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi fumatul şi sedentarismul.
Studiul U.N.I.T.E. (Înţelegerea nevoilor, interacţiunilor, tratamentului şi speranţelor pacienţilor), prezentat de asociaţiile pentru protecţia drepturilor persoanelor cu probleme psihice, arată că trei sferturi din cei cu schizofrenie devin obezi ca urmare a tratamentului. Totuşi, numai o mică parte din ei au fost consultaţi de un medic în ceea ce priveşte sănătatea fizică. Mai puţin de o treime au declarat că li s-a măsurat tensiunea şi doar un sfert au fost cântăriţi. "Avem de-a face cu oameni foarte tineri, care, după ce că sunt vulnerabili din cauza problemelor psihice, au şi probleme fizice, la o vârstă mult mai mică decât populaţia generală", a declarat Rodney Elgie, fost preşedinte al GAMIAN Europa, una dintre asociaţii. De altfel, mortalitatea din cauze cardiovasculare este dublă pentru aceşti pacienţi, iar costurile sunt mult mai mari decât dacă s-ar face prevenţia surplusului ponderal. Kevin Jones, secretarul general al EUFAMI, o altă organizaţie, spune că trebuie să se pună punct separaţiei dintre tratamentul fizic şi psihic, iar medicii psihiatri nu trebuie să uite că sunt şi doctori. Medicamentele din a doua generaţie joacă un rol important în tratarea celor două afecţiuni psihice, permiţând integrarea pacienţilor în societate şi reducerea riscurilor de suicid.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite