Oul - un protector al creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul şi hrana folosită la voia întâmplării sunt factori esenţiali ce perturbă echilibrul emoţional. Cercetătorii americani, preocupaţi de progresele intelectului, au efectuat studii ample

Stresul şi hrana folosită la voia întâmplării sunt factori esenţiali ce perturbă echilibrul emoţional. Cercetătorii americani, preocupaţi de progresele intelectului, au efectuat studii ample pentru a afla cum se poate păstra o memorie bună. În condiţiile suprasolicitărilor cotidiene, testele de laborator, efectuate pe cobai, au demonstrat un lucru formidabil: un aminoacid din organism, colina, are puterea să protejeze creierul pe tot parcursul vieţii. Cercetătorii sunt încrezători că această substanţă poate reduce deficienţele de memorie pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Alimente bogate în colină sunt: arahidele, germenii de grâu, ficatul, peştele, laptele, brânzeturile nefermentate, legumele - broccoli, conopida, varza. Nu trebuie uitat nici gălbenuşul de ou. Cercetările de ultimă oră au demonstrat că gălbenuşul de ou este o valoroasă sursă de colină. Reducerea consumului de ouă are consecinţe grave asupra funcţionării creierului. Printre substanţele nutritive din gălbenuş se numără acidul folic şi alte vitamine din gama B. Acestea combat efectul negativ al colesterolului în sânge. Colesterolul "rău" se datorează unei diete bogate în grăsimi saturate: unt, carne, lapte, brânză. Câtă colină trebuie inclusă în dieta zilnică? Pentru bărbaţi şi femeile care alăptează este necesară o cantitate de 550 mg; pentru femeile adulte - 425 mg, iar pentru cele gravide - 450 mg. Fireşte, specialiştii stabilesc şi o doză ce nu trebuie depăşită. La copii, maximum 1.000 mg, la adulţi - 3.500 mg.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite