Osteoporoza, detectată în câteva minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osteoporoza, detectată în câteva minute
Osteoporoza, detectată în câteva minute

Afecţiunea, întâlnită la fumători şi la subponderali, poate fi depistată cu iradiere minimă. Deşi osteoporoza (pierderea masei osoase) este des întâlnită la femeile care au intrat la menopauză, şi fumătorii ori alcoolicii au un risc ridicat de a face boala.

Măsurarea densităţii osoase se poate realiza prin mai multe metode, cea mai uzuală fiind absorbtiometria cu fascicul dual de raze X - DEXA.

„Acest examen este singura metodă prin care se poate determina cu exactitate dacă cineva suferă sau nu de o scădere a masei osoase, responsabilă de apariţia osteoporozei şi dacă da, în ce stadiu se află boala”, explică Martha Pap, medic de familie, membru al Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR).

Contrar opiniei comune, osteoporoza este o boală a ambelor sexe, care se întâlneşte mai frecvent după 35 de ani. După această vârstă, se pierde mai mult calciu decât se pune la loc, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase. Drept urmare, osteoporoza trebuie prevenită încă din tinereţe.

Afecţiunea este mai des întâlnită la femeile la care s-a instalat menopauza, care au un nivel scăzut de estrogen, hormon ce ajută calciul să se fixeze în oase.

DEXA este indicată şi femeilor la care menopauza s-a instalat înainte de 45 de ani şi celor cărora li s-au extirpat ovarele înainte de 50 de ani şi care nu au primit supliment hormonal.

Diagnostic fără pregătiri prealabile

Cu ajutorul DEXA, se poate evalua cu mare acurateţe densitatea minerală osoasă la diverse niveluri, cele mai reprezentative fiind coloana lombară, şoldul şi antebraţul. „Testul se realizează cu pacienta în poziţia culcat, iar
scanarea propriu-zisă durează câteva minute.

Nu este necesară nicio pregătire prealabilă. DEXA este o metodă nedureroasă, neinvazivă, de maximă acurateţe, rapidă, cu minimă iradiere”, declară Adriana Rimbu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, doctor în medicină.

Testarea, indicată şi bărbaţilor

Nu doar femeile aflate la menopauză ar trebui să îşi evalueze densitatea osoasă. Doctorul Martha Pap recomandă această analiză persoanelor care au scăzut cu 3 cm în înălţime, persoanelor subponderale, celor care au urmat tratament cu cortizon mai mult de trei luni consecutiv, celor diagnosticate cu poliartrită reumatoidă, cu hipertiroidism sau cu hiperparatiroidism, celor care consumă alcool, fumătorilor şi persoanelor care nu consumă lactate.

Analiza este indicată şi bărbaţilor, mai ales celor care au suferit vreodată de impotenţă sau de scăderi de libido. Nediagnosticată şi netratată la timp, afecţiunea poate avea urmări grave. De exemplu, în cazul bărbaţilor cu osteoporoză, mortalitatea la un an după o fractură de col femural este de două ori mai mare decât la femei. 

Ce este scorul T?

Diagnosticul de osteoporoză este evidenţiat de valoarea scorului T, care se măsoară numai prin metoda DEXA. Un scor T între 0 şi -1 este normal, scorul T între -1 şi -2,5 reprezintă osteopenie (os mai puţin dens, dar nu osteoporoză). Un scor T sub -2,5 certifică un diagnostic de osteoporoză.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite