Orele nefaste ale zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de a lua în calcul ora administrării unui medicament, scopul urmărit fiind acela de a obţine un maxim al efectelor favorabile şi un minim al efectelor adverse", ne-a declarat conf. dr. Horia

de a lua în calcul ora administrării unui medicament, scopul urmărit fiind acela de a obţine un maxim al efectelor favorabile şi un minim al efectelor adverse", ne-a declarat conf. dr. Horia Bălan, şef de secţie la clinica medicală a Spitalului Judeţean Ilfov.
Aflarea momentului optim presupune înregistrarea variaţiilor pe 24 de ore a funcţiei unor organe. De exemplu, în cazul administrării unui medicament, biodisponibilitatea sa, adică măsura în care poate acţiona asupra unei funcţii a organismului, este dependentă de golirea stomacului, de absorbţia digestivă, de ritmicitatea cu care enzimele hepatice îl metabolizează. "Cronoterapia înseamnă a lua în considerare, în tratamentul unei boli, şi dimensiunea timp", ne-a mai spus conf. dr. Horia Bălan.

Cardiacii au probleme dimineaţa
"Pentru diversele funcţii luate în calcul, există variate ore nefaste", ne-a mai declarat conf. dr. Bălan. Spre exemplu, la pacienţii cu afecţiuni cardio-vasculare dimineaţa, între orele 6 şi 10, se intersectează în mod nefericit şi periculos mai multe fenomene care ne fac foarte vulnerabili. Atât la persoanele cu tensiune normală, cât şi la hipertensivi apar maxime ale tensiunii arteriale, provocate de descărcarea de cortizoni din glanda suprarenală.
Aceste creşteri apar pentru a ne pregăti pentru eforturi crescute. La hipertensivi, creşterea este excesivă. În plus, se asociază alte evenimente nedorite: creşterea frecvenţei cordului sau creşterea vâscozităţii sângelui. Aşa se explică de ce infarctul miocardic acut şi accidentul vascular cerebral apar mai ales dimineaţa, ne-a mai spus conf. dr. Horia Bălan. De aceea, terapia trebuie administrată seara, cât mai târziu, astfel încât să atenueze şi efectul acestei creşteri care se produce la trezire.

Antiinflamatoarele, înainte de culcare
Statinele trebuie administrate seara, având astfel un efect de două ori mai intens decât dacă ar fi administrat dimineaţa. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu antiinflamatoarele nesterioidiene.

Cancerul se tratează mai bine seara
Datorită fluctuaţiei răspunsului imunitar al organismului în 24 de ore, este posibilă ajustarea momentului din zi în care să fie tratată o anumită boală, astfel încât să se optimizeze răspunsul imunitar. Cercetătorii au descoperit că tratarea cancerului în timpul serii, când celulele imunitare luptătoare sunt activate, este mult mai eficientă decât administrarea tratamentului la un moment oarecare din timpul zilei. Cronoterapia este importantă şi în tratarea altor afecţiuni, cum ar fi dezechilibrele sistemului imunitar, bolile cardiace şi diabetul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite