Operaţii cu „deranj“ minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecistita, apendicita, ulcerul perforat, chisturile ovariene şi herniile ombilicale sunt patologii ce pot fi soluţionate chirurgical minim invaziv, prin incizii de circa un centimetru. Spre deosebire de chirurgia clasică, laparoscopia permite scurtarea perioadei de spitalizare şi reluarea activităţilor zilnice în maximum 48 de ore.

Laparoscopia reprezintă o procedură chirurgicală minim invazivă care tratează o serie de afecţiuni ce apar la nivelul abdomenului. Cele mai frecvente sunt bolile veziculei biliare (colecistul), apendicita, ulcerul perforat, chisturile ovariene, fibroamele uterine etc. De asemenea, tot prin tehnica laparoscopică se pot trata şi tumorile de la nivelul intestinului gros, herniile inghinale, ombilicale sau herniile postoperatorii (eventraţii). Procedura constă într-o incizie de circa un centimetru la nivelul abdomenului şi în introducerea unui videoscop (cameră video sub forma unui tub de 30 de cm şi cu diametrul de un centimetru la care este ataşată o sursă de lumină rece).

„În paralel, se realizează alte două-trei incizii la fel de mici prin care se introduc instrumentele de lucru (au aspectul unor pense şi foarfece). În prealabil, în cavitatea abdominală se introduce un gaz (dioxid de carbon) care o umflă, pentru a permite crearea unei camere de lucru. Ulterior, cu ajutorul camerei video, imaginea din abdomen este proiectată pe un monitor, permiţând chirurgului o bună vizualizare a organelor tratate", explică medicul specialist chirurg Caesar Murgu, specialist în laparoscopie, de la Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Laparoscopia se pretează atât pentru tratarea organelor din abdomenul superior, precum ficat, splină, stomac, cât şi a celor din abdomenul inferior şi din pelvis, de exemplu apendicele, ovarele, uterul, rectul etc. Deoarece este o variantă nedureroasă la chirurgia clasică, laparoscopia este preferată de cele mai multe persoane în locul chirurgiei clasice.

După colecistectomie se poate face sport

Colecistectomia este cea mai frecventă procedură laparoscopică, potrivit medicilor. Prin intermediul ei, sunt îndepărtate pietrele de la nivelul veziculei biliare (colecist) împreună cu colecistul. Avantajul unei astfel de proceduri este că, după operaţie, bolnavul rămâne spitalizat cel mult 48 de ore, însă există şi persoane care pot pleca acasă a doua zi.

În cazul operaţiei clasice, spitalizarea poate dura chiar şi o săptămână, însă activitatea nu se poate relua imediat din cauza durerilor. „După laparoscopie, bolnavul nici nu simte că a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Acesta se poate reîntoarce la serviciu, ba, mai mult, poate realiza o serie de activităţi fizice, de exemplu jogging, la scurt timp după intervenţie", explică medicul specialist chirurg Caesar Murgu.

De asemenea, o urgenţă medicală care se tratează adesea laparoscopic este ulcerul perforat, o afecţiune a duodenului ce se caracterizează prin apariţia unei ulceraţii complicate printr-un orificiu. Această ulceraţie creşte în timp, în dimensiune şi în adâncime, deteriorând în întregime peretele duodenal. În acest punct al bolii, bolnavul trebuie să se prezintă de urgenţă la medic.

Prin laparoscopie, se realizează sutura perforaţiei şi curăţarea peritonitei create, cu rezultate excelente postoperatorii. Tratamentul chirurgical laparoscopic al ulcerului perforat este indicat atât pentru tineri, cât şi pentru persoanele în vârstă. Excepţie fac acele situaţii în care perforaţiile sunt de mari dimensiuni şi în cazul cărora se aplică operaţiile clasice.

Ajută la îndepărtarea chisturilor ovariene

În ceea ce priveşte patologia ovariană, prin metoda laparoscopică pot fi îndepărtate chisturile de peste şase centimetri care, în general, au indicaţie chirurgicală. De asemenea, sarcinile extrauterine şi chisturile însoţite de pierderi de sânge în cavitatea abdominală pot fi tratate cu succes tot prin metoda laparoscopică.

Intervenţie gratuită pentru asiguraţi

Operaţiile laparoscopice sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu condiţia ca bolnavul să fie asigurat. De obicei, astfel de proceduri se realizează în regim de urgenţă, deoarece infecţiile de la nivelul abdomenului se agravează în timp şi boala se complică brusc.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite