Ochii pe copil ca pe butelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil de doua luni este lasat, timp de o ora, culcat pe burta. Cand se intoarce, mama il gaseste asfixiat. La un an si sapte luni, un alt copilas se catara pe o lada aflata pe balcon. Se

Un copil de doua luni este lasat, timp de o ora, culcat pe burta. Cand se intoarce, mama il gaseste asfixiat. La un an si sapte luni, un alt copilas se catara pe o lada aflata pe balcon. Se dezechilibreaza si cade de la etajul VII, de fata cu parintii, care privesc innebuniti. Un baietel de trei ani se joaca prin bucatarie unde mama lui face mancare. O clipa de neatentie si micutul trage pe el o oala cu apa clocotita de pe aragaz. Scapa cu viata, dar ramane desfigurat. Toate aceste nenorociri s-au intamplat pentru ca parintii sau bunicii nu au avut suficienta grija de copiii lor. Cu o vechime in practica medicala de peste 50 de ani, prof. dr. George Theodoru este unul dintre cei mai experimentati medici pediatrii romani. "Toate accidentele pe care le-am vazut au fost din cauza neglijentei, a lipsei de supraveghere, a lipsei de educatie a copiilor mai mari. Bunicii gresesc mai ales pe strada, unde lasa copilul prea liber, asa cum era pe timpul lor", ne-a spus dr. Theodoru. El isi aminteste cu regret de cazul unei fetite care a inghitit toate tabletele hipertensive dintr-un flacon al bunicii si n-a mai putut fi salvata. Iata un alt caz: vrand sa recupereze o minge dintr-o curte, un baietel sare gardul dupa ea. Se inteapa in ficat intr-unul din varfurile grilajului si moare in cateva minute sub privirile ingrozite ale celorlalti copii.

Cum evitam accidentele domestice:
- Daca locuiti la bloc, puneti grilaje la geamuri si la balcon;
- Lasati copilul sa umble prin dulapuri, supraveghindu-l pentru a vedea ca nu e nimic deosebit acolo;
- Urmariti discret bunicii sau bona, pentru a vedea daca au grija de copil;
- Astupati prizele cu dispozitive speciale de plastic care se gasesc in comert;
- Ascundeti medicamentele in locuri in care cei mici nu pot ajunge;
- Nu lasati obiectele ascutite la indemana lor;
- Nu-i primiti in bucatarie atunci cand gatiti;
- Fierbeti sau prajiti mancarea pe ochiurile din spate ale aragazului.

Nu zgaltaiti copiii mici
Este important de stiut ca bebelusii si copiii mici nu au inca suficient dezvoltati muschii gatului, astfel ca nu dispun de un suport sigur pentru capul lor, care este din punct de vedere al greutatii sale disproportionat dezvoltat la aceasta varsta. Atunci cand iti zgaltai copilul, creierul lui fragil se misca inainte si inapoi in craniu. Acest fenomen ar putea sa aiba urmari serioase pentru sanatatea micutului. Psihologii atrag atentia asupra acestei "metode de potolire" a sugarului si incearca sa traga un semnal de alarma. Efectele pot fi dezastruoase:
- Orbirea;
- Vatamarea nervilor spinali, mergand pana la paralizie;
- Intarzieri in dezvoltarea normala a organismului;
- Atacuri vasculare cerebrale;
- Afectarea creierului, temporara sau definitiva;

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite