Obiceiuri care previn apariţia cancerului de prostată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcarea moderată, dieta bogată în antioxidanţi şi unele ceaiuri din plante scad riscul de a dezvolta această boală. Bărbaţii trecuţi de 40 de ani trebuie să facă anual testul antigenului prostatic specific (PSA). Aceasta deoarece, dacă este depistat în stadiu incipient, cancerul de prostată poate fi tratat.

Aproape jumătate din bărbaţii de 50 de ani suferă de adenom de prostată, incidenţa bolii crescând treptat odată cu înaintarea în vârstă. În ceea ce priveşte cancerul de prostată, numărul deceselor cauzate de această boală a crescut semnificativ în ultimii 10 ani în întreaga lume. În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei măsurilor de prevenire, dar şi diagnosticării şi tratării la timp a acestor boli.

„Cancerul de prostată reprezintă cel mai frecvent tip de cancer al aparatului urogenital masculin, fiind întâlnit mai ales la persoanele de peste 50 ani. Riscul de  boală este şi mai mare (cu circa 50%) la bărbaţii al căror tată a suferit de cancer de prostată. De aceea, se impune atenţionarea acestora şi testele de screening pentru depistarea unui eventual cancer de prostată încă de la vârsta de 45 ani", spune prof. dr. Petrişor Geavlete, medic primar urologie la Spitalul „Sf. Ioan" din Bucureşti.

Astfel, chiar şi în absenţa simptomelor, bărbaţii de vârsta a doua trebuie să facă anual un tuşeu rectal, un test de sânge prin care să fie măsurat nivelul plasmatic al antigenului prostatic specific (PSA) şi o analiză a urinei.

Consumaţi alimente bogate în zinc!

Potrivit prof dr. Petrişor Gevlete, la apariţia cancerului de prostată contribuie şi o alimentaţie bogată în lipide şi săracă în vitaminele A, C şi în zinc. Acest mineral are capacitatea de a împiedica acumularea în exces în organism a dihidrotestosteronului, un derivat al testosteronului responsabil de creşterea în volum a prostatei.

„Pentru a preveni, dar şi pentru a atenua simptomele afecţiunilor prostatei, bărbaţii trebuie să consume zilnic cel puţin un aliment bogat în zinc şi seleniu. Astfel de alimente sunt peştele gras (cod, hering şi somon), fructele de mare, nucile de brazilia, cerealele integrale, carnea de pui şi seminţele de dovleac, nesărate şi neprăjite", spune profesorul Gheorge Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Alte alimente recomandate în prevenirea cancerului de prostată sunt cele bogate în vitamina E, datorită acţiunii lor antiinflamatoare. Astfel de calităţi au uleiul de germeni de grâu, nucile, seminţele şi legumele verzi. Sunt recomandate şi roşiile, bogate în licopen, şi produsele din soia.  Medicii recomandă să se consume zilnic şi o cantitate adecvată de lichide, cele mai indicate fiind ceaiurile de ghimpe, de seminţe de pătrunjel sau de ţelină. Pe de altă parte, trebuie evitate grăsimile animale, cum ar fi cele provenite din carnea de porc sau din carnea roşie, în general, mai ales atunci când este prăjită.

De asemenea, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, afecţiunea poate fi favorizată de consumul ridicat de alimente ce conţin grăsimi hidrogentate sau sunt  bogate în zaharuri rafinate, precum snacks-urile, chips-urile, produsele de patiserie sau cele de tip fast-food. În plus, nu sunt indicate alimentele ce conţin aditivi alimentari, de tipul mezelurilor, şi trebuie evitat fumatul şi consumul excesiv de alcool.

Mişcare moderată, zilnic

Un element important în prevenirea cancerului de prostată este şi adoptarea unui stil de viaţă activ. Astfel, cercetătorii de la Universitatea „California" din San Francisco, SUA, au observat că bărbaţii care merg în pas alert cel puţin trei ore pe săptămână prezintă un risc cu 57% mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată decât cei care fac mai puţină mişcare. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite