Obezitatea nu trebuie combătută prin fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea de bază privind relaţia dintre obezitate şi fumat este legată de faptul că mulţi oameni iau rapid în greutate imediat după ce renunţă la fumat. Deseori, aceasta devine o scuză pentru

Ideea de bază privind relaţia dintre obezitate şi fumat este legată de faptul că mulţi oameni iau rapid în greutate imediat după ce renunţă la fumat. Deseori, aceasta devine o scuză pentru fumătorii înrăiţi, care astfel consideră că se află în faţa unei alegeri evidente: silueta înainte de toate.
Numeroase cercetări efectuate pe fumători înveteraţi au arătat că oprirea intoxicaţiei cu nicotină duce la creşterea progresivă în greutate. În relaţia dintre fumat şi greutatea corporală intervin şi modificările care au loc la nivelul tubului digestiv la fumători. Fumatul inhibă secreţia pancreatică, făcând astfel ca incidenţa ulcerului duodenal să fie mai ridicată în cazul fumătorilor. Inhibiţia secreţiei pancreatice are ca efecte secundare modificări în digestie şi absorbţie, modificări care pot fi puse în legătură şi cu ameliorarea stării de nutriţie după renunţarea la fumat. Astfel, o combinaţie a tuturor acestor factori determină, odată cu abandonarea fumatului, o creştere în greutate. Acest fapt explică de ce mulţi fumători se tem să renunţe la viciul lor, ca să nu ia brusc în greutate. Însă această temere nu este justificată din punct de vedere medical, deoarece nu există o glandă sau un hormon responsabil pentru creşterea în greutate atunci când o persoană renunţă la fumat. Este vorba mai degrabă de o condiţionare psihologică, de nevoia de a înlocui viciul fumatului cu o nouă preocupare, cea pentru mâncare.

Tigara creşte riscul de boli cardiovasculare
Nu este recomandat să vă apucaţi de fumat pentru a reduce din kilograme. Persoanele obeze prezintă deja factori crescuţi de risc cardiovascular, iar fumatul nu face altceva decât să aducă un risc suplimentar pentru afecţiuni precum arterioscleroza sau coronaropatia. După cum fumatul nu este o soluţie împotriva kilogramelor în plus, acest obicei este deosebit de nociv pentru sănătate, şi ar trebui să vă evaluaţi bine opţiunile atunci când decideţi cum să vă controlaţi greutatea corporală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite