Obezitatea - risc mortal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr din ce în ce mai mare de specialişti din întreaga lume atrag atenţia că greutatea excesivă poate fi, în sine, un factor de risc în apariţia crizelor de inimă, a atacurilor

Un număr din ce în ce mai mare de specialişti din întreaga lume atrag atenţia că greutatea excesivă poate fi, în sine, un factor de risc în apariţia crizelor de inimă, a atacurilor cerebrale şi a diabetului. Cu toate că unele studii de acum câţiva ani promovau ideea că nu ar fi o legătură directă între obezitate şi bolile cardiace, ultimele cercetări în domeniu confirmă contrariul. Un studiu american recent finalizat a urmărit evoluţia unui grup de pacienţi mai bine de 30 de ani. La începutul studiului, niciunul dintre subiecţi nu fusese diagnosticat cu diabet sau cu probleme de inimă. În final, aproape 1.600 de decese cauzate de boli de inimă au fost înregistrate, 31 dintre ele la pacienţi care porniseră cu un nivel normal al tensiunii arteriale şi al colesterolului. Persoanele supraponderale, care la începutul studiului aveau tensiunea şi colesterolul în valori normale, erau cu aproape 45% mai predispuse la boli de inimă decât cei cu greutatea normală. Un alt aspect care a contribuit la moartea prematură a unora dintre pacienţi este, conform cercetătorilor, stresul. Reacţia corpului la stres poate fi, în cazul unora, un motiv în plus pentru creşterea colesterolului. Studiul întreprins a arătat că persoanele cu un nivel crescut al stresului sunt de peste 15 ori mai înclinate spre creşterea colesterolului decât cei mai puţin stresaţi.
S-a descoperit virusul obezităţiiCercetătorii au identificat un nou virus uman, care determină creşterea depozitelor de grăsime şi, în mod paradoxal, reduce nivelul trigliceridelor la animale, conform unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii. Autorii susţin că aceste descoperiri vor avea implicaţii clinice importante în înţelegerea şi prevenirea obezităţii la oameni. "Creşterea aproape simultană a cazurilor de obezitate la oameni în majoritatea ţărilor lumii este dificil de explicat doar prin schimbări în obiceiurile alimentare şi exerciţii, iar adenovirusurile se poate să fi avut o contribuţie", a declarat dr. Richard L. Atkinson.
Joc video pentru prevenirea îngrăşării copiilor
Copiii din şcolile publice din Virginia de Vest vor fi puşi să joace popularul joc video "Dance Dance Revolution", în urma unei înţelegeri încheiate pentru a ajuta statul să combată obezitatea la copii, relatează Reuters. În timpul jocului, pe un ecran video apar săgeţi, în concordanţă cu ritmul unei melodii. Jucătorii înscriu puncte călcând pe săgeţile corespondente care apar pe un covor, iar cu ajutorul unor dispozitive speciale de monitorizare a exerciţiului pot să ţină socoteala caloriilor pe care le ard. Costul total al programului se ridică la 500.000 de dolari.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite