Obezitatea duce la depresie şi invers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările legate de obezitate şi de efectele sale psihologice caută, pe de-o parte, cauzele depresiei la persoanele obeze, iar, pe de altă parte, încearcă să găsească legături genetice sau

Cercetările legate de obezitate şi de efectele sale psihologice caută, pe de-o parte, cauzele depresiei la persoanele obeze, iar, pe de altă parte, încearcă să găsească legături genetice sau neurochimice în corp, care să lege obezitatea de depresie şi viceversa.
Psihologii susţin că excesul de greutate este o sursă importantă de insatisfacţie şi frustrare. Un studiu publicat în revista de specialitate "Psychology Today", realizat în Stalele Unite ale Americii, arată că 24% din femei şi 17% din bărbaţi ar renunţa la mai bine de trei ani din viaţă dacă asta i-ar face mai slabi. În mod ironic, persoanele obeze îşi scurtează viaţa tocmai din cauza efectelor adverse cauzate de greutatea în exces. Cea mai des întâlnită teză legată de legătura dintre depresie şi obezitate este aceea că supraponderalitatea este văzută într-o manieră negativă de către societate, pentru ca apoi să fie internalizată de către individ, ducând în cele din urmă la autorespingere. Cu toate acestea, nu toate persoanele obeze sunt depresive sau chiar doar nemulţumite de greutatea lor.
Obezii, predispuşi la depresie
Un studiu publicat de dr. Gregory E. Simon în revista "Archives of General Psychiatry" arată că persoanele obeze prezintă un risc cu 20% mai mare de a suferi de depresie decât persoanele cu o greutate normală. Pentru persoanele obeze care au absolvit o facultate, riscul adiţional de a deveni depresive este cu 44% mai mare. Acest studiu a analizat peste 9.000 de persoane, studiate între 2001-2003. Studiul a adus argumente atât legate de faptul că depresia este cauzată de obezitate, cât şi că depresia ar putea cauza obezitate. Spre exemplu, apetitul crescut şi creşterea în greutate sunt simptome comune ale depresiei. În plus, este mult mai puţin probabil ca persoanele care suferă de depresie să facă exerciţii fizice sau să mănânce mai puţin. În final, anumite medicamente antidepresive pot duce la creşterea greutăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite