O treime din români au astenie de primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 La trecerea dintre anotimpuri, circa 30% din adulţi se confruntă cu stări de slăbiciune, somnolenţă şi cu o emotivitate accentuată.  Specialiştii spun că, pentru a combate astenia de primăvară, sunt indicate consumul de crudităţi, mişcarea în aer liber şi suplimentele alimentare cu vitamine şi cu minerale.

Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii către astenia de primăvară. Astfel, patru din zece femei din România se confruntă cu simptome specifice afecţiunii, precum: oboseală sau slăbiciune fizică, somnolenţă, dificultăţi de concentrare şi dureri de cap, arată un studiu realizat anul trecut de compania Mercury Research. Manifestările asteniei pot apărea şi în rândul adolescenţilor, însă cele mai afectate sunt persoanele trecute de 35 de ani şi cele care suferă de boli cronice.

Adaptare după „hibernare"

„Astenia de primăvară este o slăbire a organismului apărută în urma unei perioade lungi de inactivitate fizică, de stat în casă, asociată cu o dietă alcătuită majoritar din alimente conservate, specifice perioadei de iarnă. Cel mai intens resimt această slăbiciune persoanele depresive, inactive şi cele care suferă de afecţiuni cronice", apreciază medicul de familie Călin Ciubotaru.

Printre manifestările asteniei de primăvară se numără şi instabilitatea emoţională, transpiraţiile, pentru unii scăderea, iar pentru alţii creşterea poftei de mâncare. Uneori, simptomele pot ascunde o tulburare endocrină, cum ar fi disfuncţiile tiroidiene sau o anemie prin carenţă de fier. Însă „astenia de primăvară nu trebuie nici exagerată ca semnificaţie, este reacţia organismului care iese din hibernare. Din experienţă pot să vă spun că, mai nou, astenia este o boală all-season, multisezonieră", subliniază medicul primar endocrinolog Delia Niţescu de la Policlinica Vitan din Capitală.

Schimbarea ne poate dezechilibra emoţional

Deşi soarele este în general benefic persoanelor cu tulburări de tip depresiv, el poate avea şi efecte nefaste. Astfel, uneori, el poate fi picătura care umple paharul în reactivarea unor stări de tristeţe patologică sau, dimpotrivă, de anxietate. „Anumite persoane reacţionează paradoxal la creşterea cantităţii de lumină. Ele fie corelează venirea primăverii cu un anumit eveniment, ceea ce le reactivează stări negative, fie interpretează greşit efortul de adaptare depus de organism.

Iar pentru că schimbarea îi dezechilibrează, ei pot deveni mai iritabili, mai anxioşi, chiar dacă schimbarea în sine este benefică", explică psiholog-psihoterapeut Lena Rusti de la Mentarex Consult din Bucureşti. Depresia de primăvară se însoţeşte de scăderea tonusului muscular, de instabilitate emoţională, de dispoziţie anxioasă şi nervoasă şi de o scădere semnificativă în ceea ce priveşte stima de sine. Este mai ales periculoasă în cazul persoanelor care muncesc în condiţii de stres crescut.

Crudităţile, aliatul organismului

Pentru ca organismul să se adapteze mai uşor la schimbările din mediul exterior, este recomandat să se consume zilnic fructe bogate în vitamina C, precum lămâi, portocale sau kiwi, dar şi verdeţuri şi legume cât mai puţin prelucrate termic. De asemenea, specialiştii spun că dieta trebuie să includă şi peşte, produse lactate degresate şi cereale integrale, fiind indicat să se evite consumul de carne, de grăsimi animale, de făinoase şi de dulciuri.

„Astenia de primăvară poate fi uşor combătută printr-o alimentaţie sănătoasă şi cât mai variată, bogată în legume şi în fructe proaspete. De altfel, un mod de viaţă organizat şi disciplinat, asociat cu o dietă diversificată, ajută atât la prevenirea, cât şi la atenuarea simptomelor asteniei de primăvară", mai spune medicul Călin Ciubotaru. Potrivit specialiştilor, persoanele cu carenţe de vitamine şi de minerale ar trebui să facă în acest anotimp şi o cură cu multivitamine şi cu multiminerale, dar numai la recomandarea medicului.

"Un mod de viaţă organizat şi disciplinat, asociat cu o dietă diversificată, ajută atât la prevenirea, cât şi la atenuarea simptomelor asteniei de primăvară.''

Dr. Călin Ciubotaru
medic de familie

"Unele persoane interpretează greşit efortul de adaptare depus de organism la schimbarea de anotimp, iar schimbarea le dezechilibrează.''

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

30 de minute de plimbare zilnic

Mişcarea în aer liber este o metodă eficientă de a atenua stările de oboseală şi de deprimare specifice asteniei de primăvară. În plus, activitatea fizică ajută la combaterea stresului şi la calmarea stărilor de nervozitate, deoarece oxigenează creierul şi stimulează secreţia de endorfine, hormoni responsabili cu starea de bine. De aceea, specialiştii recomandă, zilnic, 30 de minute de mişcare în aer liber, precum plimbări sau jogging. „Chiar şi mersul pe jos este o formă de mişcare foarte sănătoasă şi poate fi practicat de persoane din toate categoriile de vârstă.

Ritmul poate fi adaptat stării de sănătate, mai ales în cazul vârstnicilor, al persoanelor care suferă de boli de inimă, de obezitate sau în cazul femeilor însărcinate", menţionează medicul Călin Ciubotaru. În plus, este bine să se acorde atenţia cuvenită timpului alocat somnului. Astfel, ar trebui ca, mai ales în acest sezon, să dormim şapte-opt ore în fiecare noapte.

Care sunt „hoţii" energetici

Indiferent de sezon, există câteva gesturi banale care ne solicită suplimentar organismul. Persoanele care sar peste micul dejun au mai puţine resurse pentru a funcţiona optim peste zi. Este şi motivul pentru care consumă cantităţi mari de alimente la masa de seară, acest lucru perturbându-le odihna nocturnă şi accentuându-le oboseala.  De asemenea, mesele bogate în grăsimi, dar şi produsele de patiserie, chipsurile şi dulciurile suprasolicită organele responsabile de digestie şi de eliberare a insulinei.

În plus, alimentele de tip fast-food sunt sărace în nutrienţi (minerale, proteine, fibre, vitamine), de aceea oferă doar iluzia de energie, pentru câteva minute. Un alt „aliment" de evitat este alcoolul. Acesta acoperă mare parte din necesarul de calorii, dar privează organismul de nutrienţii necesari. În această perioadă, fumătorii simt mai des nevoia pauzei de ţigară. Psihologii atrag atenţia că nu ţigara este cea care îi ajută să se destindă, ci scenariul pe care îl implică luarea pauzei. În plus, studiile arată că, pe termen lung, fumatul scade puterea de concentrare.

Verdeţuri revitalizante

Salată verde
-Nutrienţi: vitaminele A, B6, C şi K, magneziu, calciu, fosfor, fier, potasiu şi fibre
-Proprietăţi: detoxifiază, combate insomnia, întăreşte sistemul imunitar, intensifică tranzitul intestinal, reglează funcţiile endocrine
-Mod de folosire: proaspătă sau gătită, în ciorbe

Lobodă
-Nutrienţi: vitaminele E, K, fier, magneziu, fibre, calciu, fosfor, cupru, betacaroten
-Proprietăţi: detoxifiază organismul, diuretică, depurativă şi remineralizantă
-Mod de folosire: în salate şi în mâncăruri gătite

Spanac
-Nutrienţi: vitaminele A, B3, B6, C, E, K, fibre, zinc, folaţi, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, aminoacizi
-Proprietăţi: detoxifiază ficatul, creşte imunitatea, tonifiant şi remineralizant, diuretic
-Mod de folosire: proaspăt, în salate, gătit sau sub formă de suc

Urzici
-Nutrienţi: vitaminele A, B2, C, K, calciu, fier, potasiu, magneziu, siliciu, aminoacizi, acid folic
-Proprietăţi: efect detoxifiant, diuretic, fluidizează sângele, antiinflamator, vitaminizează şi remineralizează organismul, stimulează sistemul imunitar şi metabolismul
-Mod de folosire: în salate, în mâncăruri sau sub formă de suc din frunzele proaspăt culese

Leurdă
-Nutrienţi: vitaminele A, C, carotenoizi, ulei eteric, fibre, fosfor, calciu, sodiu, fier, cupru
-Proprietăţi: depurativă, cu efecte antivirale, purifică sângele, stimulează tranzitul intestinal, întăreşte sistemul imunitar, combate insomnia
-Mod de folosire: proaspătă, la condimentarea salatelor şi mâncărurilor, sub formă de suc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite