O enzimă „repară“ ADN-ul lezat de prea mult soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O moleculă răspândită pe scară largă în lumea animală şi vegetală, dar absentă în celulele noastre, este capabilă să repare ADN-ul celulelor afectate de razele ultraviolete.

De aceea, păsările, reptilele şi plantele se pot expune soarelui fără a face cancer de piele. Din fericire, cercetătorii americani au reuşit să identifice mecanismul de funcţionare al acestei molecule, pe care speră s-o folosească pentru elaborarea unor tratamente inovatoare care să combată arsurile solare şi cancerul de piele.

Corectează mutaţiile genetice

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio, conduşi de fizicianul Dongping Zhong, afirmă că, datorită energiei luminoase pe care o primeşte, enzima eliberează simultan un electron şi un proton.

Aceste două particule declanşează o reacţie în lanţ complexă, care „corectează" cu mare precizie mutaţiile genetice ce apar în urma expunerii prelungite şi neprotejate la razele ultraviolete. Însă, până la dezvoltarea unor creme sau medicamente inovatoare care să conţină această enzimă, protecţia solară rămâne cea mai bună modalitate de a lupta împotriva arsurilor solare şi cancerului de piele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite