O enzimă, indicator al metastazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Institutul de Cercetare a Cancerului, peste 90 la sută din decesele cauzate de cancer apar ca urmare a răspândirii celulelor canceroase de la organul bolnav la alte organe, precum plămânii, ficatul şi oasele, fenomen cunoscut sub numele de metastază.

Iar această situaţie apare îndeosebi în cazul tipurilor agresive de cancer, de exemplu de sân, de colon şi de esofag. Prin urmare, acest proces trebuie împiedicat încă din stadiile incipiente ale bolii.

În acest sens, cercetătorii britanici au descoperit o enzimă care este implicată direct în răspândirea celulelor canceroase. Enzima poartă numele de LOXL2, iar specialiştii susţin că aceasta se secretă în cantităţi mari doar în cazurile de cancer agresiv.

Prin urmare, cercetătorii lucrează la crearea unui test care să depisteze nivelul ridicat al acestei enzime în stadiile incipiente ale bolii. „Acest studiu ne indică faptul că, prin inhibarea acţiunii enzimei LOXL2, se poate reduce semnificativ răspândirea celulelor canceroase şi astfel se poate prelungi viaţa pacienţilor", explică medicul Janine Erler, coordonatorul studiului.

Control medical, o dată la şase luni

Potrivit datelor statistice, la nivel mondial, la fiecare trei minute o femeie este diagnosticată cu cancer de sân. În România, această formă de cancer reprezintă a doua cauză de deces după cancerul de col uterin. Pentru a preveni îmbolnăvirea, o dată la şase luni, se recomandă controlul medical al sânilor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite