Nu ignoraţi poftele alimentare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unor vitamine şi minerale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal ne determină să mâncăm necontrolat. Cauza poftelor alimentare exagerate trebuie identificată la timp, deoarece excesele alimentare se pot transforma în dependenţă.

Poftele alimentare exagerate apar pe fondul unui stil de viaţă dezordonat, spun nutriţioniştii. Săritul peste micul dejun, mâncatul la ore nepotrivite (îndeosebi seara) şi consumul frecvent de alimente de tip fast-food influenţează activitatea leptinei, cunoscută şi sub numele de hormonul saţietăţii.

Mai exact, alimentele sărace din punct de vedere nutriţional, dar bogate în aditivi alimentari, produc oscilaţii ale glicemiei, iar pancresul nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de insulină pentru a transporta glucoza din sânge la celule. Prin urmare, surplusul de glucoză se transformă în grăsimi, care se depun în celulele grase, iar acestea secretă leptina.

„Din cauza scăderii producţiei hormonului saţietăţii, hipotalamusul rămâne activ, inducând în permanenţă senzaţia de foame. Prin urmare, începem să mâncăm orice, chiar şi alimente care, în mod normal, nu ne plac. Inevitabil, vom acumula un exces ponderal", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în volumul al doilea al cărţii sale „Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?".

Risc de diabet şi de hipertensiune

Cele mai mari pericole la care se expun persoanelor cu pofte alimentare exagerate de dulce sau de sărat sunt diabetul şi hipertensiunea, două boli care, în faza de debut, evoluează fără simptome.

Potrivit medicilor, între consumul necontrolat de dulciuri şi apariţia diabetului nu există decât un pas. Aceasta deoarece, atunci când o persoană pofteşte tot timpul la ceva dulce înseamnă că are o carenţă de crom şi de magneziu. „Cromul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a produce factorul de toleranţă la glucoză (GTF), indispensabil în funcţionarea la parametri normali a hormonului hiperglicemiant-insulină. Prin urmare, atunci când insulina are o activitate defectuoasă apare diabetul", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

La fel de periculoasă ca pofta de dulce este cea de alimente sărate. Potrivit medicilor, tendinţa de a adăuga cât mai multă sare în mâncare sau de a consuma multe alimente cu un conţinut mare de sare (de exemplu, chipsuri) poate fi un semn de hipertensiune arterială (risc de boli cardiovasculare) sau de deshidratare. De asemenea, excesul de sare accelerează apariţia osteoporozei, deoarece clorura de sodiu elimină calciul din oase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite