Nu daţi copiilor produse cu pesticide!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Substanţele toxice din unele alimente şi din unele haine pot duce la alergii, la probleme hormonale şi chiar la cancer. Peste 12 la sută din mâncarea convenţională a bebeluşilor şi a copiilor conţine legume şi fructe contaminate cu reziduuri de pesticide, susţin cercetătorii britanici.

Pesticide se găsesc şi în haine şi în încălţăminte. Un tricou din bumbac conţine 30 la sută pesticide. Aceasta deoarece bumbacul convenţional „înghite" circa 25 la sută din insecticidele şi 10 la sută din pesticidele folosite în lume.

Micuţii până în 7 ani, cei mai expuşi

În lume sunt puse pe seama folosirii în agricultură a pesticidelor 20.000 decese şi 3 milioane de probleme cronice de sănătate, afirmă Organizaţia Mondială a Comerţului.

Copiii şi femeile însărcinate sunt categoriile cele mai afectate de expunerea la pesticide. La copiii cu vârste până în 7 ani, rata de asimilare a substanţelor nocive în organism este mult mai crescută, deoarece corpul lor nu secretă cantităţile necesare de enzime de detoxifiere, cu rol important în eliminarea chimicalelor, cum se întâmplă la adulţi.

În urma expunerii la reziduurile toxice, pot apărea alergiile şi astmul. Un copil din opt cu vârstă şcolară are astm, iar incidenţa este în creştere la preşcolari. Tot din cauza pesticidelor, poate fi afectată dezvoltarea creierului şi sistemului nervos.

În plus, aceste substanţe se acumulează în depozitele de grăsime ale organismului şi în timp devin toxice pentru ficat şi pentru sistemul nervos, putând produce şi diverse forme de cancer.

Produsele bio sunt sănătoase

Aproximativ 60 la sută din tot ceea ce atinge pielea este absorbit în sânge, adică în sistemul imunitar.

Pentru a limita riscurile pe care le presupun pesticidele asupra sănătăţii, specialiştii recomandă folosirea produselor organice (care sunt certificate, provin din culturi nemodificate genetic şi nu au urme de antibiotice sau de hormoni de creştere).

„Produsele organice nu conţin pesticide, parabeni (se găsesc în special în cosmetice) şi nici alte substanţe chimice, deşi acestea se găsesc în 85 la sută din mediul înconjurător. Astfel, mâncarea bio pentru copii conţine cu 40 la sută mai mulţi antioxidanţi şi cu 50 la sută mai multe vitamine şi minerale decât produsele normale, iar hainele din bumbac organic au un procent mare de absorbţie a transpiraţiei, sunt antibacteriene (nu permit pătrunderea microbilor) şi antistatice (nu se electrizează)", explică Ileana Glodeanu, director general Napati, magazin online care distribuie produse bio pentru copii, de la mâncare, încălţăminte şi până la cosmetice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite