Nu amânaţi operaţia de cataractă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia chirurgicală reprezintă unicul tratament în caz de opacifiere a lentilei naturale a ochiului. Rareori o urgenţă, operaţia de înlocuire a cristalinului redă vederea persoanei afectate pentru zeci de ani. În unele cazuri, poate fi nevoie de ochelari. 

Frecventă după vârsta de 60 de ani, cataracta este un proces de degenerare a lentilei ochiului. Vederea înceţoşată, neclară sau dublă, perceperea dificilă a contururilor obiectelor, apariţia unor puncte negre în câmpul vizual, ca şi fotofobia (sensibilitatea la lumină solară sau artificială) pot semnala o cataractă. Opacifierea cristalinului poate fi observată şi cu ochiul liber, prin pupilă, care astfel capătă o culoare albicioasă.

Fumatul creşte riscul de boală

Principala vinovată de apariţia cataractei este vârsta, jumătate dintre persoanele de peste 60-65 de ani suferind de această afecţiune. Existenţa cazurilor de cataractă în familie, diabetul zaharat, bolile autoimune şi hipertensiunea arterială, dar şi fumatul cresc riscul de boală. Cataracta poate să apară şi la copii, prin traumatisme produse la nivelul ochiului, după cum există şi forma înnăscută a bolii. Ultimele două situaţii reprezintă urgenţe chirurgicale. În cazul formei senile, provocată de vârstă, operaţia se impune atunci când boala afectează activitatea de zi cu zi.

„Amânarea intervenţiei chirurgicale poate duce la o cataractă matură, ce exercită presiune în interiorul ochiului, ducând la complicaţii serioase, precum glaucomul", atrage atenţia medicul oftalmolog Cristian Moraru de la clinica Oculus.

Intervenţie de 7-10 minute

Operaţia de înlocuire a cristalinului se poate face oricărei persoane cu o stare de sănătate stabilă. Intervenţia durează câteva minute şi necesită doar anestezie locală, ce imobilizează globul ocular.

Pe ochiul menţinut deschis cu ajutorul unui dispozitiv şi tratat în prealabil cu picături pentru deschiderea pupilei se realizează incizii de 2-3 milimetri la nivelul corneei. Aceste incizii se vindecă singure, fără să necesite sutură, în decurs de o săptămână.

Instrumente fine, sterile, decupează un căpăcel în capsula ce înveleşte cristalinul, prin care se introduce un aparat cu ultrasunete, numit facoemulsificator. Acesta fragmentează miezul opacifiat al cristalinului şi îl extrage din ochi, rămânând ca, în locul lui, să se introducă o lentilă clară, moale şi pliabilă. Există şi lentile dure, mai puţin costisitoare, ce presupun realizarea unor incizii mai mari. O astfel de lentilă costă în jur de 1.400 de lei, iar cele pliabile pornesc de la 2.000 de lei.

Se administrează picături postoperator

Persoana poate părăsi clinica la câteva minute după operaţie, cu ochiul bandajat, cu ajutorul unui însoţitor. Complicaţiile postoperatorii sunt rare şi pot consta în umflarea corneei, fenomen care dispare de la sine, în creşterea presiunii intraoculare, care necesită monitorizare la pacienţii cu glaucom, precum şi în dislocarea lentilei implantate, din cauza loviturilor sau frecării ochilor. Uneori, capsula cristalinului poate suferi şi ea o opacifiere, ceea ce duce la scăderea treptată a capacităţii vizuale.

Persoana operată trebuie să îşi administreze picături recomandate de medic, să poarte ochelari de protecţie împotriva razelor ultraviolete şi să evite contactul cu apa sau cu produse cosmetice pe durata recomandată de chirurg.

Poate fi nevoiede ochelari

Este foarte probabil ca, după operaţia de cataractă, persoana să vadă foarte bine la distanţă, dar să aibă nevoie de ochelari pentru citit. Spre deosebire de lentila naturală a ochiului, care se acomodează pentru vederea la distanţă şi la apropiere, cristalinurile monofocale permit doar vederea „departe". Există şi lentile bifocale, cu preţuri începând de la 4.500 de lei, care pot face o astfel de acomodare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite